Hlavní obsah

Biometrické systémy slibují vysoké zabezpečení dat

Ochrana počítačových dat před zneužitím pomocí integrované čtečky otisku prstu se stává nepsaným standardem notebooků vyšší třídy - už brzy by jej mohlo doprovázet skenování oční duhovky, které by bezpečnost soukromých dat posunulo na novou úroveň.

Foto: Jana Vančatová

Most nad Modrým jezerem je určen pouze turistům

Článek

Nutnosti podrobit se skenování otisku prstu nebudou v budoucnu vystaveni pouze zahraniční navštěvníci, jenž pojedou například do USA či Anglie, ale také mnozí nakupující, kteří už dnes dobrovolně této funkce využívají při nákupu v obchodech amerického řeťezce "Piggly Wiggly".

Jmenovaná společnost plánuje svůj patentovaný systém plateb rozšířit i do dalších odvětví - se systémem "Pay By Touch" - platit dotykem či jemu podobném, se tak možná do několika let setkáme i v Evropě.

Používat snímek oční duhovky jako doprovodný prvek otisku prstu, který budou muset podstoupit všichni zahraniční návštěvníci Británie, má tato země v plánu zavést již 28. února 2005 na některých terminálech v Heathrow. Uvádí se, že letiště Gatwick, Birmingham, Manchester a Stansted budou tímto systémem plně vybaveny do konce roku. 

FOTO: US army

Američtí vojáci v Iráku používají technologii sloužící k identifikaci osob založenou na kombinaci otisku prstu, snímku tváře a sítnice.

Skenování oční duhovky

Jednu z možných technologií, již se snaží implementovat Británie, vyvinula německá společnost Byometric System. Systém pořídí černo-bílý snímek oka a jeho algoritmus zaznamená průměrně 240 znaků oční duhovky. Následně vypočítá tzv. srovnávací šablonu o velikosti 512 bytů, která je uložena a slouží k velmi přesné identifikaci dané osoby.

Doba, kdy se tyto a jim podobné kombinace bezpečnostních systémů dostanou do osobních PC, se počítá na několik let - již dnes můžete například vlastnit čtečku otisku prstů společnosti Microsoft nebo myši a klávesnice, které jí jsou standardně vybaveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám