Hlavní obsah

Bill Gates musí odejít z vedení Microsoftu, zní z řad akcionářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří významní akcionáři amerického softwarového gigantu Microsoft nechtějí ve vedení podniku jeho spoluzakladatele Billa Gatese. Ten podle nich ve funkci předsedy správní rady blokuje zavádění nových strategií a omezoval by schopnost nového generálního ředitele provádět zásadní změny. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

Gatesův odchod z čela správní rady se podle zdrojů snaží prosadit tři z 20 největších akcionářů Microsoftu. Domnívají se, že Gates má v podniku větší slovo, než by odpovídalo jeho klesajícímu akciovému podílu.

Gates v současnosti vlastní zhruba 4,5 procenta akcií Microsoftu, takže je největším individuálním akcionářem podniku. Před vstupem Microsoftu na burzu v roce 1986 přitom kontroloval 49 procent podniku. Gates nyní prodává ročně zhruba 80 miliónů akcií Microsoftu. Pokud bude v těchto prodejích pokračovat, nebude mít do roku 2018 ve společnosti žádný podíl.

Foto: Reuters

Steve Ballmer

Americký softwarový gigant nyní hledá nového generálního ředitele. Současný šéf Steve Ballmer totiž na konci srpna oznámil, že do roka hodlá složit funkci a odejít z vedení firmy. [celá zpráva]

„Nikdy není perfektní čas pro takovouto změnu, ale cítím, že teď je ten správný čas. Pustili jsme se do nové strategie s novou organizací. Potřebujeme generálního ředitele, který zde bude pro držení tohoto směru delší dobu,“ napsal Ballmer v otevřeném dopise zaměstnancům.

Microsoft nastartoval sérii změn

Microsoft v loňském roce nastartoval sérii změn, kterou má zřejmě Ballmer na mysli ve svém dopise zaměstnancům. Hlavním cílem je, aby produkty Microsoftu nenacházeli lidé jen v počítačích, ale i v mobilech, televizích a tabletech.

"Nahrazení staré gardy novými tvářemi by mohlo vytvořit podmínky pro řádné přehodnocení strategie podniku," uvedl Todd Lowenstein z investiční společnosti HighMark Capital Management, která vlastní akcie Microsoftu.

Podle analytičky Kim Caugheyové Forrestové z firmy Fort Pitt Capital Group však pro Gatesův odchod není vhodná doba. Gates by podle ní mohl hrát v Microsoftu dokonce větší roli.

Související téma

Foto: Novinky

Microsoft.

Společnost Microsoft je největší softwarovou firmou na světě, která má dominantní postavení na trhu s operačními systémy a kancelářskými aplikacemi. V roce 1975 ji pod původním názvem Micro-soft společně založili Paul Allen a Bill Gates, který byl v roce 2009 podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem na planetě.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft koupí Nokii

Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů, a stane se tak jedním z jejich předních světových...

Výběr článků

Načítám