Hlavní obsah

Zlý králík útočil velmi intenzivně. Podobný vyděračský virus se šířil už v červnu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova jako lavina se začal minulý týden šířit internetem vyděračský virus Bad Rabbit, tedy v překladu Zlý králík. Bezpečnostní experti ze společnosti Kaspersky Lab nyní analyzovali jeho chování a zjistili, že prakticky totožný vyděračský virus se šířil internetem už letos v červnu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Řeč je o viru a ExPetr, který útočil v průběhu letošního června. Ten má podle kybernetických odborníků jasná spojení se Zlým králíkem. „Z jejich analýzy vyplývá, že hašovací algoritmus použitý v programu Bad Rabbit je podobný tomu, který byl použit během infekce ExPetr,“ uvedli experti z Kaspersky Lab.

„Odborníci dále zjistili, že oba útoky využívají stejné domény. Podobnosti v příslušných zdrojových kódech naznačují, že je současný útok spojen s tvůrci útoku ExPetr. Stejně jako ExPetr se Bad Rabbit snaží zmocnit citlivých údajů v paměti systému a rozšířit se firemní sítí,“ vyplývá z analýzy vyděračského viru.

Útočil hlavně na východní Evropu a Rusko

Bad Rabbit tedy patří do rodiny vyděračských virů označovaných souhrnným názvem ransomware. Zlý králík se začal šířit internetem doslova jako lavina minulý týden v úterý, kdy napadl bezmála 200 cílů v Rusku, na Ukrajině, v Turecku a Německu.

„Další vyšetřování poukazuje na fakt, že se útočníci na tuto operaci chystali přinejmenším od tohoto července. Vytvářeli infikovanou síť na napadených zařízeních, která patří především mediálním a zpravodajským institucím,“ zdůraznili bezpečnostní experti.

Kdo přesně za útokem stojí, však v tuto chvíli stále není jasné.

Útok trval jen pár hodin

Přestože samotný útok trval jen pár hodin, byl velmi masivní. Útok vyděračského viru Bad Rabbit cílil především na společnosti a organizace. Není samozřejmě vyloučeno, že mohl zablokovat také počítače běžných uživatelů, právě naopak – je to velmi pravděpodobné.

Organizace by měly při ochraně svých počítačových systémů používat víceúrovňový přístup: blokovat přístup ke škodlivým webům, zablokovat možné stahování malwaru a pomocí ochrany koncových bodů zastavit napadení zařízení. To všechno samozřejmě v kombinaci se zásadami správného zálohování a bezpečnostního školení uživatelů.

Více se o samotném útoku Zlého králíka dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám