Hlavní obsah

Zachytili jsme miliardu útoků na e-maily, bijí na poplach bezpečnostní experti

Dramatický nárůst kybernetických nájezdů na e-mailové servery hlásí bezpečnostní experti, kteří stojí za systémem Turris Sentinel. Zatímco v lednu zachytili 328 milionů útoků na elektronické poštovní schránky, v dubnu a květnu to byla skoro už miliarda každý měsíc.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Od začátku roku roste téměř každý měsíc počet pokusů o prolomení přístupu do e-mailových serverů. Systém Turris Sentinel zaznamenal během ledna přibližně 328 milionů pokusů o prolomení, v únoru to bylo už přes 600 milionů, v březnu skoro 800 milionů a v průběhu dubna a května se počet vyhoupl téměř na miliardu,“ varoval Michal Hrušecký, technický ředitel projektu Turris.

Důvodů, proč se hackeři stále častěji zaměřují na e-maily uživatelů, je hned několik. „Jedním z nich je fakt, že lidé mají ve svých zprávách uloženy často přístupová jména a hesla k elektronickému bankovnictví nebo k jiným službám, které lze zneužít,“ konstatoval Hrušecký.

Kybernetických incidentů meziročně přibylo, varoval NÚKIB

Bezpečnost

„Dalším důvodem je zneužití schránky k hromadnému rozesílání podvodných e-mailů, virů nebo phishingových zpráv na všechny kontakty uživatele. Tyto zprávy se cílovému adresátovi jeví často jako důvěryhodné a představují obrovské riziko pro další šíření virů. Při práci z domu se k těmto nebezpečím přidává ještě aspekt práce s citlivými a mnohdy velmi cennými firemními daty,“ doplnil technický ředitel projektu Turris.

Otázka správného a důsledného zabezpečení e-mailových schránek Čechů je tedy stále ožehavější. „Nebezpečí spočívá mimo jiné v tom, že většina uživatelů používá stejná hesla pro přístup do mnoha služeb i zařízení. Pokud se útočníkovi podaří prolomit přístup do e-mailu, je pro něj často snadné proniknout i do dalších, mnohem citlivějších účtů uživatele,“ prohlásil Hrušecký.

Většina uživatelů si intenzitu útoků neuvědomuje

Zdůraznil, že většina uživatelů si neuvědomuje, jak intenzivně se útočníci snaží pomocí robotů získat přístup do e-mailů, a málokdo dokáže také domyslet všechna nebezpečí, která souvisí s úspěšným útokem. „Vždy proto doporučujeme používat dlouhá hesla – klidně i celé věty – a snažit se přijít s něčím unikátním – například proložit větu pravopisnými chybami. Nejhorší jsou krátká nebo takzvaná slovníková hesla do 12 znaků,“ uzavřel technický ředitel projektu Turris.

Systém Turris Sentinel využívají české routery Turris Omnia a hardwarový firewall Turris Shield. Tato zařízení monitorují všechny pokusy o průnik do domácí či firemní sítě a chrání uživatele před jednotlivými hrozbami právě na úrovni sítě. I díky tomu má nicméně správce české národní domény CZ.NIC, která za projektem Turris stojí, přesný přehled o všech reálných hrozbách, které na tuzemské uživatele číhají.

Nejčastěji se hackeři zajímají o e-maily. Na jeden server míří až 500 000 útoků měsíčně

Bezpečnost

Jak má vypadat bezpečné heslo a další rady od Seznam.cz

Nejdůležitějším prvkem bezpečnosti Vaší e-mailové adresy je přístupové heslo. Jeho volba může zásadně ovlivnit ochranu a bezpečnost Vašeho emailu. Proto doporučujeme našim uživatelům volit taková hesla, jež se nedají snadno odvodit např. z osobních údajů.

Je zcela nevhodné volit jako heslo např. křestní jméno či příjmení. Bezpečné heslo by mělo být minimálně 6 znaků dlouhé, mělo by obsahovat písmena i číslice a je vhodné kombinovat velká a malá písmena.

Příklad:

Uživatel Josef Jirout má emailovou schránku PepaJirout@seznam.cz

Špatně zvolené heslo v jeho případě: „jirka“, „pepa“ či „jirout“ aj.

Správně zvolené heslo by bylo např: jIRKa81548“ či „j1i2r3k4a“ atd.

Další rady od Seznam.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

20 nejhloupějších hesel na internetu

Vždy na první květnový čtvrtek připadá mezinárodní den hesel. V souvislosti s tím se sluší připomenout, jak nepoučitelní lidé jsou. Bezpečnost hesel na...

Viry kradoucí hesla nepřestávají strašit

Cizí přístupové údaje jsou na černém internetovém trhu cennou komoditou. Dokládá to nejnovější průzkum nejčastějších hrozeb pro operační systém Windows od...

Výběr článků

Načítám