Hlavní obsah

Vypadá to na investiční podvod, varovala banka. Muž přesto statisíce poslal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hranice

Vidina tučného zisku při investování na americké burze zastřela mysl muži středního věku z okolí Hranic na Přerovsku. Půjčil si statisíce korun a nedbal přitom ani varování své banky, že by se mohl stát obětí investičního podvodu. Tak se i stalo. Nyní bude muset peníze splácet. Novinky o tom v úterý informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Vše se podle ní odehrálo v průběhu března. Muže velmi dobře zmanipuloval investiční odborník, který reagoval na to, že se nechal zlákat klamavou reklamou nabízející výhodné investování do akcií.

Poškozený uhradil vstupní poplatek ve výši dvou tisíc korun. „Pracovník společnosti ho pak přiměl k tomu, aby si stáhl do svého počítače program pro vzdálený přístup a svými komunikačními schopnostmi ho přemluvil, aby si zřídil u své banky půjčku ve výši 700 tisíc korun,“ uvedla Zajícová.

To také muž nakonec po pár dnech udělal. Obchodník s ním komunikoval prostřednictvím sociální sítě a poslal mu smlouvu, kde bylo uvedeno, že garantovaný zisk je 42 procent, a to pouhý jeden týden po přijetí částky 700 tisíc korun.

Podvodných webů přibývá, cílí na klienty bank

Bezpečnost

Chtěli doplatit daně

„Ve dvou částkách tedy investor peníze, určené k obchodování s akciemi na americké burze, odeslal. O pět dní později dostal informaci, že investice proběhla úspěšně a na jeho účet mu bude zaslána původní investice plus výnos, což dohromady činilo 1 039 050 korun,“ konstatovala mluvčí.

Podvodník zaslal poškozenému potvrzení, že platba byla odeslána, ale mělo to samozřejmě háček. V potvrzení o stavu transakce bylo uvedeno, že banka čeká na doložení uhrazení daní ve výši necelých 188 000 korun. Ty ale poškozený neměl.

Neznámý poradce ho tedy přiměl k tomu, aby si půjčil další peníze. „Muž si u své banky sjednal expresní půjčku ve výši 70 tisíc korun, která mu byla schválena. Další transakce na jeho účtu mu banka zamítla a varovala ho, že by mohl být obětí investičního podvodu,“ podotkla Zajícová.

Opakované varování

Na toto varování ale muž nedbal a peníze ve své bance v celkové částce 140 tisíc korun, včetně nové půjčky, vybral v hotovosti a ty poté na základě pokynů poradce vložil postupně na svůj další bankovní účet vedený u jiné společnosti.

„Následně požadovanou částku odeslal ve třech platbách na účet, který mu pachatel sdělil. I v tomto případě byl přitom bankou varován, že by mohl být obětí podvodu,“ poznamenala mluvčí.

Pachatel pak podle ní poškozeného uklidnil, že teď už nic nebrání tomu, aby mu byla celá částka vyplacena. Ten čekal do pondělí, ale nic nepřišlo, a tak se obrátil na policisty.

„Ti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu,“ dodala Zajícová.

Foto: Policie ČR, Novinky

Před podvodníky nabízejícími výhodné investice policie opakovaně varuje. I prostřednictvím letáků

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Nejen Babiš. Na sítích se snaží obrat důvěřivce i falešný prezident Pavel

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám