Hlavní obsah

Falešné aplikace pro stažení torrentů šíří malware

Kybešmejdi se v posledních týdnech zaměřili na uživatele, kteří hledají nelegální kopie nejrůznějších placených programů, filmů, her či hudby. Škodlivé kódy na platformě macOS totiž často šířili právě prostřednictvím falešných aplikací, které se vydávaly za nástroje pro stahování torrentů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na počítače od Applu, které využívají právě platformu macOS, útočí podle bezpečnostních expertů Esetu nejčastěji adware. Jde o škodlivé kódy, které zobrazují na napadeném zařízení nadměrné množství agresivní reklamy.

„Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ vysvětluje Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Nejobávanější virus útočí na PC s Windows stále častěji

Bezpečnost

Zkouší to i přes Flash Player

A přesně to se dělo také v uplynulém měsíci, kdy se na platformě macOS šířil malware prostřednictvím nástrojů pro stahování torrentů a cracknutého softwaru. Torrenty fungují na principu vzájemné výměny dat, avšak v širokém měřítku mnoha uživatelů. Často jsou využívány k šíření nelegálních kopií autorsky chráněných děl. Vedle softwaru tedy například i hudby, filmů či her.

„Je zajímavé sledovat, že útočníci zvolili zrovna tyto nástroje, aby uživatele přiměli ke stahování mimo oficiální místa. Filmy, seriály nebo software zdarma jsou tak pro uživatele stále evidentně lákadlem,“ poznamenal bezpečnostní expert.

Kromě podvržených aplikací Torrent Downloader a Crack Installer se podle něj v Česku a na Slovensku šířila také falešná aplikace Adobe Flash Player installer. Konkrétně v jejím případě bezpečnostní specialisté opakovaně upozorňují na to, že podpora Adobe Flash Playeru byla ukončena v roce 2020 a na oficiálních distribučních místech již není v nabídce.

Vhodnější je tedy samozřejmě stahovat jakýkoliv software z oficiálních obchodů s aplikacemi. Ušetření pár stovek či tisíc se totiž uživatelům v konečném důsledku může pěkně prodražit. Neplatí to přitom pouze pro operační systém od Applu, ale také pro Windows a další platformy.

Anketa

Stahujete jakékoliv soubory přes torrenty?
Ano, pravidelně.
40,2 %
Ano, ale pouze občas.
20,1 %
Torrenty nevyužívám.
39,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 244 čtenářů.

Adware je také nebezpečný

Kropáč zdůraznil, že na platformě macOS lidé velmi často zabezpečení podceňují. Adware, který na počítače s logem nakousnutého jablka útočí nejčastěji, totiž uživatelé často nepovažují za příliš škodlivý a nevěnují podobným typům nezvaných návštěvníků příliš velkou pozornost. Nadměrné zobrazování reklamy v případě adwaru nepůsobí tak nepříjemně jako zašifrovaný disk, což dovedou například vyděračské viry.

Tento přístup se ale lidem může z dlouhodobého hlediska pěkně vymstít. „Adware je v zařízení těžko odhalitelný a upozorní na sebe většinou až v okamžiku, kdy má zařízení problémy s výkonem a práce na něm je s ohledem na množství zobrazované reklamy nepříjemná,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Po celou dobu své přítomnosti přitom může být adware reálným rizikem pro naše soukromí a naše data – velmi žádané zboží, které má v kyberkriminálních skupinách velkou cenu. Uživatelé by tedy měli investovat do kvalitního zabezpečení a svá data náležitě chránit,“ uzavřel Kropáč.

Andreed opět nabírá na síle. Útočí na mobily v Česku

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám