Hlavní obsah

Vylepšený WhatsApp udělá v telefonu pěknou neplechu. Otevře zadní vrátka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WhatsApp patří mezi nejpopulárnější komunikační aplikace na světě. Na internetu se však nyní objevila upravená, neoficiální verze, která slibuje řadu funkcí navíc. Ve skutečnosti ale udělá v telefonu pěknou neplechu, dokonce otevře zadní vrátka pro další škodlivé kódy. Upozornila na to antivirová společnost Kaspersky.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo WhatsAppu. Ilustrační foto

Článek

Modifikované verze WhatsAppu nejsou na síti ničím výjimečným. Běžně takto vylepšené programy používají lidé, kterým nestačí funkce oficiální aplikace, touto cestou získají více možností – například výběr dynamických šablon nebo čtení smazaných zpráv.

Tvůrci také nepřijdou zkrátka, protože v upravených aplikacích zpravidla zobrazují reklamu, na které vydělávají. To může být pro některé uživatele otravné, jiným ale evidentně za to vylepšená verze stojí.

Miliony lidí prchly z WhatsAppu kvůli novým pravidlům. Teď začala platit

Software

Jak se ale nyní ukázalo, upravená aplikace FMWhatsapp verze 16.80.0 představuje pro uživatele velké nebezpečí. Obsahuje totiž mobilního trojského koně Triada, který může nejen spouštět reklamy, ale také vnucovat předplatné či monitorovat SMS zprávy uživatele. Stejně tak otevírá zadní vrátka do systému pro další škodlivé kódy.

„U této úpravy je pro uživatele těžké rozpoznat potenciální hrozbu, protože aplikace skutečně dělá to, co se nabízí – přidává další funkce. Zjistili jsme však, že kyberzločinci začali v těchto aplikacích šířit škodlivé soubory prostřednictvím reklamních bloků,“ varoval Igor Golovin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

„Doporučujeme proto používat pouze komunikační software stažený z oficiálních obchodů s aplikacemi. Ty sice postrádají některé další dodatečné funkce, ale nenainstalují do smartphonu hodně malwaru,” doplnil Golovin.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastěji viry kradou v Česku hesla

Nejvíc na pozoru by se tuzemští uživatelé měli mít před škodlivými kódy, které kradou hesla. Tito nezvaní návštěvníci stojí za polovinou útoků v Česku. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám