Hlavní obsah

Nejčastěji ohrožuje počítače od Applu virus Pirrit

Novinky, Lenka Zoulová

Antivirová společnost Eset zveřejnila svůj pravidelný žebříček nejrozšířenějších virových hrozeb pro operační systém macOS. Počítače od Applu ohrožuje nejčastěji adware, který odkazuje na podvodné stránky a zobrazuje nevyžádanou reklamu. Tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem byl v uplynulém měsíci Pirrit.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Adware sám o sobě nepředstavuje přímé riziko, spíše uživatele obtěžuje. Nicméně může odkazovat na podvodné stránky, jejichž cílem je připravit uživatele o osobní údaje nebo peníze. Mimoto adware snižuje výpočetní výkon počítače, což může obzvláště na služebním zařízení hodně komplikovat práci. Obvykle se v rámci adware inzerují nekvalitní produkty a služby, často jde o podvody a nelegální nabídky,“ vysvětlil Jiří Kropáč, vedoucí brněnského viruslabu Esetu.

Zdůraznil, že adware zpomaluje práci a nabízí falešné produkty. „Nejvážnější detekovanou hrozbou byl v červenci reklamní malware Pirrit. Ve své původní verzi z roku 2014 útočil na zařízení s Windows, ale před několika lety se jeho tvůrci začali zajímat i o počítače Apple,“ prohlásil Kropáč.

Nejčastěji viry kradou v Česku hesla

Bezpečnost

„Malware samotný si uživatel obvykle nainstaluje sám, nezřídka bez jeho vědomí, jako součást jiného programu z internetu, často z nějakého nepříliš korektního fóra či přes torrenty. Adware útočníci často přidávají k bezplatným verzím jinak drahého softwaru,“ popsal bezpečnostní expert.

Malware Pirrit se podle něj projevuje ve formě vyskakujících oken při surfování po internetu, s reklamními okny se nicméně uživatelé mohou setkat také při běžném používání počítače, tedy když na webu vůbec nebrouzdají. Pirrit zároveň zvládá propašovat do napadeného stroje další škodlivý software.

Adware opanovává první tři příčky

Druhá příčka v žebříčku patří malwaru Bundlore. „Jedná se o takzvaný instalátor adware, to znamená, že stahuje a instaluje do zařízení další adware. Obvykle je útočníci vydávají za jiné aplikace, případně je k jiné aplikaci přibalený a v praxi se projeví jako rozšíření pro prohlížeč,“ konstatoval Kropáč.

„Takto nainstalovaný program, útočníci dobře maskují, například za nějaké systémové nastavení nebo jinou nenápadnou aplikaci. Uživateli pak zobrazuje vyskakující reklamu, která komplikuje používání počítače. A jelikož program, který ji spouští, je nenápadný, uživatel nemusí vědět, jak se reklamy zbavit. I takto se útočníci chrání proti odinstalování malware,“ řekl bezpečnostní expert.

Mezi adware patří také třetí nejčastější hrozba zvaná Synataeb. V tabulce níže naleznete další hrozby, se kterými se tuzemští uživatelé setkávali v uplynulém měsíci nejčastěji.

TOP 5 kybernetických hrozeb v ČR pro macOS – červenec 2021:
1.OSX/Adware.Pirrit (7,4 %)
2.OSX/Adware.Bundlore (4,3 %)
3.OSX/Adware.Synataeb (3,2 %)
4.OSX/Adware.MaxOfferDeal (3,2 %)
5.OSX/Spy.Agent (1,1 %)
Zdroj: Eset

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám