Hlavní obsah

Vir dokáže napíchnout webkameru a poté vydírat oběť kompromitujícími záběry

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

První malware, který dokáže zneužít webkameru na monitoru počítače nebo notebooku a pořizuje citlivé či kompromitující záběry jeho uživatele, aby jej pak útočník mohl vydírat, objevila izraelská bezpečnostní společnost Diskin Advanced Technologies (DAT).

Foto: 123rf.com

Ilustrační fotografie

Článek

Podle analytičky společnosti Gartner Avivah Litan jde o trojského koně pojmenovaného Delilah, který se šíří prostřednictvím webových stránek s pornografickým obsahem a herních webů. Zatím však není zcela jasné, zda útočníci využívají spíše technické nebo softwarové zranitelnosti obětí.

Mnoho lidí si přelepuje webkamery neprůhlednou páskou.

Delilah je velmi sofistikovaný malware, který vyžaduje vysokou úroveň zapojení lidských operátorů, aby mohl vybrat nejvhodnější „kandidáty“ pro útok. „Jde o malware, který se připojuje k webkameře oběti, aby mohla být natočena bez jejího vědomí. Po instalaci shromažďuje velké množství osobních informací, takže později může uživatele počítače vydírat, nebo jím manipulovat. Ve hře jsou také informace o rodině nebo pracovišti oběti,“ upozorňuje Avivah Litan. Vydíraná oběť pak může na příkaz útočníka provádět činnosti, které poškozují jeho zaměstnavatele.

Pro komunikaci s napadenými uživateli využívají útočníci šifrované kanály jako například VPN nebo TOR. Analytická společnost Gartner zaznamenala podle analytičky Avivah Litan obavy řady svých klientů, kteří se domnívají, že jejich zaměstnanci jsou vydíráni těmito útočníky a působí v jejich prospěch.

„Potenciál zneužití webových kamer je opravdu velký. Mnoho lidí, včetně známých osobností, si proto webkamery na monitorech a laptopech přelepuje neprůhlednou páskou. Mediálně známý je například případ zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga,“ říká Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET. Přelepenou webkameru má i ředitel americké federální bezpečnostní služby FBI James Comey, který o tom promluvil na dubnovém setkání se studenty Kenyon Colledge v Ohiu. „Viděl jsem to ve zprávách, tak jsem to okopíroval,“ vysvětlil. „Nalepil jsem si kus pásky přes kameru svého osobního notebooku, protože jsem to viděl u někoho chytřejšího.“

Technologie, která dokáže na počítači spustit webkameru a nerozsvítit přitom kontrolku nahrávání, je na světě už dlouho. Nazývá se Remote Administration Tool (RAT). Je to software, který dokáže na dálku ovládat systém, a to i bez vědomí uživatele počítače. Nahrané video umí následně automaticky poslat přes internet kamkoli na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám