Hlavní obsah

V Česku ubylo počítačových útoků a virů

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika poskočila v únoru směrem dolů v nelichotivém žebříčku zemí, kde dochází nejčastěji k úspěšným útokům hackerů a také nejrůznějších virů. To jinými slovy znamená, že v tuzemsku ubylo v uplynulém měsíci virů i útoků. Vyplývá to z analýzy kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hned v úvodu je nutné zmínit, že Česko patří několik posledních měsíců mezi ty bezpečnější země. Za poslední měsíc si však v žebříčku největších kybernetických hrozeb naše republika ještě polepšila, když poskočila ze 120. na 125. místo.

Čím výše jsou totiž země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče. „Na prvním místě se v Indexu hrozeb nově umístila Etiopie, která zaznamenala výrazný posun z 59. příčky,“ prohlásil Daniel Šafář, manažer našeho regionu ve společnosti Check Point.

„Vůbec největší posun mezi nebezpečné země zaznamenal Pákistán, který se posunul o 71 míst na 26. pozici. Naopak Arménie se nejvýrazněji posunula mezi bezpečnější země, když klesla z 20. příčky na 85. pozici,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Útočí na PC i mobily

Kyberzločinci při útocích na počítače šířili nejčastěji škodlivý kód CoinHive. Ten byl navržen pro těžbu kryptoměny monero bez souhlasu uživatele, útočníci tedy díky němu potají vydělávají peníze za využití výpočetního výkonu napadeného počítače.

CoinHive implantuje JavaScript, který využívá procesor koncových uživatelů a negativně ovlivňuje výkon stroje těžbou kryptoměn. Kyberzločinci mohou využít pro těžbu kryptoměn až 65 procent celkových zdrojů procesoru koncového uživatele, aniž by o tom věděl.

Mobilním hrozbám pro změnu kraloval Lokibot. Jde o bankovní trojan pro Android a současně malware zaměřený na krádeže informací, který se může změnit také na ransomware, který v případě odstranění administrátorských oprávnění zamkne telefon. Za jeho odemčení pak útočníci požadují výkupné.

Přehled šesti nejčastěji detekovaných hrozeb pro PC i mobily za sledované období naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám