Hlavní obsah

Utajovaná Hacienda je klíčovou zbraní špiónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajné služby pěti západních států pod vedením Spojených států prý používají všechny nástroje a přístupové metody, které jsou jinak běžné pro svět internetového zločinu. Systematicky a ve velkém rozsahu vyhledávají zranitelná místa počítačových systémů a využívají dosud neznámé bezpečnostní mezery. Uvedl to německý odborný portál Heise Online.

Foto: Novinky

Klávesnice

Článek

Za programem nazvaným "Hacienda" údajně stojí kromě USA také Británie, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Tajné služby podle serveru ke své činnosti tajně používají počítače nic netušících uživatelů s cílem zatajit souvislost akcí s nimi samými.

Heise Online se odvolává na vyhodnocení důvěrných dokumentů tajných služeb z USA, Kanady a Británie, které provedli dva odborníci z mnichovské univerzity. Ti výsledky svého výzkumu přednesli na konferenci v bavorské metropoli Mnichově.

"Dosud neexistovaly žádné doklady, že tajné služby takovou měrou - početně i plošně - napadají servery z celého světa", komentoval toto zjištění podle agentury DPA Jürgen Kuri, zástupce šéfredaktora Heise Online. Takovýto typ útoků je podle něj normálně doménou kyberzločinců a představuje de facto kolonizaci internetu.

Stejné nástroje používají i hackeři

Podobné softwarové nástroje nejsou výsadou pouze britských špiónů, disponují jimi také hackeři „na volné noze“. Již od předloňského roku koluje internetem operační systém Anonymous-OS, který obsahuje celou řadu sofistikovaných nástrojů.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

Už v základu má systém předinstalované programy, které jsou určené k prolamování hesel, anonymnímu surfování na internetu či vyhledávání bezpečnostních trhlin na webových stránkách. Nechybí ani aplikace, kterou hackeři využívají k takzvaným DDoS útokům (Distributed Denial of Service).

Většina programů má navíc velice jednoduchou obsluhu. Zpravidla stačí stisknout pár tlačítek a program začne automaticky pracovat sám, jednoduše jej tak může zneužít i uživatel bez jakýchkoliv hlubších znalostí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám