Hlavní obsah

Vyděračské e-maily zaplavily internet. Podvodníci straší oběti sexuálními závislostmi

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyděračské e-maily, prostřednictvím kterých se kybernetičtí piráti snaží vystrašit své oběti a získat od nich nejčastěji peníze, doslova zaplavily internet. Před tímto nebezpečným fenoménem varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: mif, Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

Podobné vyděračské e-maily kolovaly internetem již v loňském roce, letos je začali v obměněné podobě podvodníci vydávající se za hackery šířit znovu.

„V posledních dnech jsme zaznamenali další vlnu podvodných e-mailů, které se snaží uživatele v ČR přesvědčit, že se útočník dostal do jejich soukromí,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

V jednom z aktuálně nejrozšířenějších vyděračských e-mailů se podvodníci vydávají za hackery. Příjemcům tvrdí, že se jim podařilo do jejich počítače nainstalovat virus, který dovoluje jejich zařízení ovládnout na dálku a přistupovat k uloženým datům. Díky tomu údajně vědí „o sexuálních závislostech“ údajné oběti.

Výkupné neplatit

Za to, že získané materiály nezveřejní, požadují kyberzločinci výkupné. Žádná data ale ve skutečnosti nemají, jde o phishingový podvod. Útočníci čekají na svou oběť podobně jako rybáři na svůj úlovek, lidé totiž mohou ve strachu o své soukromí skutečně výkupné zaplatit.

Poslat chtějí 6500 Kč v bitcoinech. Tuto virtuální měnu nezvolili útočníci náhodou, transakce jsou totiž velmi těžko vystopovatelné, a tak oběti nemají příliš šancí, že by se k poslaným penězům opět dostaly. Na podobné zprávy by lidé tedy neměli reagovat, a už vůbec ne podvodníkům platit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám