Hlavní obsah

Nebezpečný vyděračský virus se šíří přes sociální sítě a chatovací aplikace

Novinky, mif

CryptoLocker, WannaCry či Ryuk. To jsou nechvalně známé vyděračské viry, které terorizovaly uživatele v minulých letech. Výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point však nyní upozornili, že v poslední době stále častěji naráží na útoky ransomwaru Black Rose Lucy. Ten je přinejmenším stejně nebezpečný jako škodlivé kódy vyjmenované výše.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Hackeři zašifrují uložená data a heslo poskytnou údajně jen po zaplacení výkupného.

Článek

Black Rose Lucy není pro bezpečnostní experty žádnou novinkou, tento nezvaný návštěvník byl objeven již v roce 2018. Tehdy se však jednalo o botnet, který měl útočníkům sloužit pouze k propašování dalších virů do napadeného počítače.

Jeho chování se ale nyní změnilo a jde o nefalšovaného zástupce vyděračských virů. Na napadeném zařízení zašifruje všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Nebezpečný bankovní trojan útočí na mobily v Česku, umí obejít zabezpečení přes SMS

Bezpečnost

Kyberzločinci se snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. „Lucy zobrazí v okně prohlížeče zprávu se žádostí o výkupné. Výkupné se maskuje jako oficiální zpráva od FBI, která oběť obviňuje z držení pornografického obsahu, kvůli čemuž byla data zašifrována a zařízení bylo uzamčeno,“ upozornil Petr Kadrmas, bezpečnostní expert Check Pointu.

„Zpráva dále uvádí, že podrobnosti o oběti byly nahrány do datového centra FBI a připojen je i seznam trestných činů, z jejichž spáchání je oběť obviněna. Oběť je vyzvána k zaplacení ‚pokuty‘ ve výši 500 dolarů (12 797 Kč) a poskytnutí informací o platební kartě. Poskytnutí informací o platební kartě je velmi netradiční, protože mobilní ransomware obvykle vyžaduje platbu v bitcoinech,“ podotkl bezpečnostní expert.

Lucy se šíří především prostřednictvím sociálních sítí a chatovacích aplikací a maskuje se jako aplikace pro přehrávání videa. Uživatelé by tedy měli být velmi opatrní na to, co do svých PC stahují.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Do datových schránek se dostal spam

Prostřednictvím elektronických datových schránek někdo v Česku rozeslal desetitisíce spamových zpráv. Česká pošta, která je provozovatelem systému, už...

Výběr článků

Načítám