Hlavní obsah

Trojský kůň Emotet dál terorizuje české a slovenské uživatele

Novinky, rim

Po neočekávaném listopadovém pádu z čela žebříčku nejčastějších hrozeb kyberbezpečnostní společnosti CheckPoint se v minulém měsíci opět vrátil na scénu zákeřný trojský kůň Emotet. Podle bezpečnostních expertů jde o vůbec nejrozšířenější počítačovou hrozbu v Česku i na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První verze Emotetu se objevila již v roce 2014. Tohoto nezvaného návštěvníka však kyberzločinci v uplynulých letech neustále vylepšovali, takže se postupně vždy vracel do čela žebříčku nejrozšířenějších kybernetických hrozeb.

Před jeho poslední verzí dokonce varovalo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti. To vyčíslilo, že jediný útok Emotetu může vyjít oběť – především tedy z řad organizací – až na milion dolarů, což odpovídá bezmála 21,6 milionu korun.

Hrozba především pro organizace

„Emotet byl původně vytvořen jako bankovní malware, který nepozorovaně krade z počítačů obětí citlivé informace. Postupně se ale vyvinul a nyní je považován za jednu z nejnebezpečnějších a nejničivějších malwarových variant,“ prohlásil Peter Kovalčík, bezpečnostní výzkumník v Check Pointu.

Zdůraznil přitom, že současná verze představuje velkou hrozbu nejen pro jednotlivce, ale především pro organizace. „Ty musí brát hrozbu vážně. Kromě nasazení robustních bezpečnostních systémů je potřeba také vzdělávat zaměstnance, aby poznali škodlivé e-maily, které šíří Emotet.“

Trojský kůň je zákeřný především proto, že se z napadeného stroje dovede sám dál šířit. Používá přitom řadu sofistikovaných metod, aby nebyl na napadeném zařízení odhalen. Jde o modulární škodlivý kód, jehož funkcionalitu mohou kyberzločinci neustále měnit.

Pozor na nevyžádané e-maily

Emotet jasně ukazuje, že je lepší prevence než léčba. Na zabezpečené a pravidelně aktualizované počítače se totiž tento záškodník dostane jen velmi obtížně – pokud lidé tedy používají selský rozum a neklikají na úplně všechno, co jim přijde do e-mailu.

Tento nezvaný návštěvník se nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Útočí na běžné uživatele, ale ještě větší neplechu dovede udělat ve firemním sektoru.

Pokud se již Emotet v počítači nebo podnikové síti zabydlí, je jeho odinstalování velmi složité. V některých případech je dokonce jediným řešením přeinstalování celého operačního systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám