Hlavní obsah

Tři nejobávanější viry, které útočí na mobily a tablety

Novinky, mif

Škodlivé kódy nepředstavují již dávno riziko pouze pro počítače a notebooky. Stále častěji se s nimi setkáváme také na chytrých telefonech a počítačových tabletech. Dokazuje to i nejnovější statistika kyberbezpečnostní společnosti CheckPoint, která se zaměřuje právě na nejrozšířenější mobilní hrozby.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vůbec tou nejrozšířenější hrozbou je Lotoor. Je to hackerský nástroj, který zneužívá zranitelnosti v operačním systému Android, aby získal root oprávnění na napadeném zařízení. Díky tomu jej pak mohou útočníci ovládat na dálku.

Na napadený telefon či tablet tedy mohou instalovat libovolné aplikace – a pochopitelně také další viry. Stejně tak ale mohou přistupovat k uloženým datům a odposlouchávat uživatele bez jeho vědomí na dálku.

Vůbec poprvé se na předních příčkách objevuje adware AndroidBauts, prostřednictvím kterého mohou útočníci získat některé citlivé informace o napadeném zařízení, například IMEI, IMSI či informace o GPS poloze. Tento záškodník navíc umožňuje útočníkům instalovat další aplikace a škodlivé kódy bez vědomí uživatele, podobně jako Lotoor.

Na pozoru by se měli mít uživatelé také před záškodníkem zvaným Triada. Ten se soustředí výhradně na platformu Android. Triada uděluje superuživatelské oprávnění pro stažení malwaru a pomáhá jej vložit do systémových procesů. Tento nezvaný návštěvník umí také zfalšovat URL odkazy uložené v prohlížeči.

Nejrozšířenější počítačové hrozby

Viry se pochopitelně nevyhýbají ani klasickým počítačům a notebookům. Na ty útočí nejčastěji těžařské viry, prostřednictvím kterých si dovedou kyberzločinci přijít na nemalé peníze.

Podle Check Pointu byl vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem v uplynulém měsíci XMRig. Jde o těžařský virus, který se soustředí na dolování virtuálních mincí Monero prostřednictvím procesoru napadeného stroje.

Druhá příčka patří také kryptomineru Jsecoin. Tento škodlivý kód postavený na JavaScriptu těží kryptoměny, který lze vložit do webových stránek. Těžbu lze spustit přímo v prohlížeči výměnou za zobrazení bez reklam, herní měnu nebo jiné výhody.

Více se o nejrozšířenějších počítačových hrozbách dozvíte v našem dřívějším článku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám