Hlavní obsah

Miliony virů se šíří i bez internetu. A to i v Česku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virové hrozby nečíhají na uživatele pouze v prostředí internetu, nakazit počítač škodlivým kódem je možné i v režimu off-line. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Kaspersky, která zachytila v loňském roce na tři miliony takových infekcí. Statistiky za minulý rok byly zveřejněny až nyní.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Odhaleno bylo celkem 2 771 918 malwarových incidentů, při kterých se počítačovým pirátům podařilo propašovat na PC virus i bez připojení k internetu. Celkově tak bylo napadeno 21,2 % českých uživatelů.

Off-line viry se šíří nejčastěji prostřednictvím vyměnitelných médií, jako jsou USB flashky a externí disky, výjimkou nicméně nejsou například ani paměťové karty. Stejně tak se škodlivé kódy mohou ukrývat v instalačních souborech nelegálních kopií placených programů, které si uživatelé často šíří mezi sebou právě na vyměnitelných médiích.

Na internetu je virů ještě více

Ještě daleko více virů se šíří samozřejmě v prostředí internetu. Jen antivirové programy Kaspersky zachytily v uplynulém roce 717 057 912 nebezpečných útoků, které pocházely z online zdrojů ve více než 200 státech světa. I když se toto číslo může zdát alarmující, ve skutečnosti jde o 26% pokles oproti předchozímu období.

Na počítačích tuzemských uživatelů bylo detekováno přes 2,9 milionu malwarových incidentů. „Celkově tak bylo ve druhém čtvrtletí napadeno webovými hrozbami 17,1 % uživatelů. Česká republika se tímto podílem řadí na 126. místo v celosvětovém žebříčku rizik spojených s prohlížením webu,“ uvedli bezpečnostní experti.

Viry se nicméně šířily také z České republiky do světa. Zaznamenáno bylo 522 817 malwarových incidentů způsobených servery z tuzemska. „Toto číslo představuje ve světovém množství 0,07% podíl a řadí Česko na 31. příčku,“ uzavřeli bezpečnostní experti.

Může se Vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Tři nejrozšířenější mobilní hrozby

Nebezpečné škodlivé kódy už dávno nečíhají pouze na klasické počítače, stále častěji se s nimi setkáváme také na mobilních zařízeních, jako jsou tablety...

Výběr článků

Načítám