Hlavní obsah

Takhle důvěřivce oberou! Banky bijí na poplach před novými triky kyberšmejdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních týdnech zintenzivnili kyberšmejdi své snahy, jak připravit důvěřivce z Česka o peníze. Před novými triky počítačových pirátů varovaly hned dvě banky – Česká spořitelna a Československá obchodní banka (ČSOB). Obě finanční instituce zároveň poradily, jak se mají jejich klienti bránit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V posledních dnech jsme na sociálních sítích zachytili několik falešných reklam na vouchery zdarma od ČSOB. Pozor na to. Je to další pokus o krádež přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví,“ varovali pracovníci banky.

Zdůraznili přitom, že falešné jsou všechny vouchery, na které uživatelé narazí na Facebooku nebo Twitteru. Není navíc vyloučeno, že se podvodníci budou snažit stejným způsobem zneužít i nějaké další sociální sítě.

„My jako ČSOB nic takového nenabízíme. Jde jen o další útok na data a peníze nepozorných uživatelů, tentokrát skrytý za naší značkou,“ doplnili bezpečnostní experti banky.

Vaše bankovnictví přestane fungovat, zkouší podvodníci napálit důvěřivce

Bezpečnost

Jde přitom o poměrně propracovaný trik. Kyberšmejdi důvěřivcům tvrdí, že výhody z voucheru budou moci čerpat až poté, co jej aktivují. Odkaz pro údajnou aktivaci nicméně vede na podvodné internetové stránky, které pouze imitují web ČSOB.

Prostřednictvím těchto phishingových stránek se útočníci snaží vylákat od klientů banky přihlašovací údaje, aby jim mohli následně vybílit účet. „Buďte prosím obezřetní, své přihlašovací údaje zadávejte pouze na oficiálních stránkách ČSOB,“ varovali pracovníci banky.

„V případě pochybností se nebojte nám zavolat na Helpdesk elektronického bankovnictví: 495 800 111, případně přímo na linku Hlášení internetových podvodů: 499 900 010,“ poradili zástupci ČSOB svým klientům.

Kyberšmejdi samozřejmě mohou úplně stejný trik zkoušet i pod hlavičkou jiné banky, na pozoru by se tedy měli mít také klienti dalších finančních institucí.

Foto: repro ČSOB

Ukázka falešného voucheru pod hlavičkou ČSOB

Útočí přes SMS

Česká spořitelna zase varovala před podvodnými SMS zprávami, prostřednictvím kterých se počítačoví piráti snaží uživatele vyděsit a kliknout na přiložený odkaz. Tvrdí jim, že se k jejich bankovnímu účtu připojilo „neoprávněné zařízení“.

„Podvodná SMS se tváří jako bezpečnostní upozornění od naší banky. Součástí textové zprávy je výzva, abyste zařízení okamžitě ověřili. Pak následuje link, na který byste měli kliknout. Nedělejte to! Přišli byste o peníze,“ varovali zástupci spořitelny.

Foto: repro Česká spořitelna

Porovnání falešné a pravé SMS zprávy od České spořitelny

Uživatele varovali, že pokud na odkaz kliknou, nemají do něj rozhodně vyplňovat žádné údaje. A to ať už se jedná o citlivé informace z bankovní karty, nebo přímo přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví George.

SMS by uživatelé měli na doporučení bezpečnostních expertů smazat. Pokud by jim v budoucnu přišla podobná zpráva, a to klidě i pod hlavičkou jiné banky, měli by postupovat stejně.

„Jestli jste do odkazu nějaké údaje vyplnili, zavolejte nám co nejdřív na linku 800 207 207. Podvodnou SMS naskenujte a pošlete nám ji na e-mailovou adresu podvody@csas.cz nebo phishing@csas.cz,“ uzavřeli pracovníci banky.

Kliknutí, které se nevyplácí. Takto se v počítači zabydlí malware

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám