Hlavní obsah

Tajné služby měly přístup ke stovkám miliónů e-mailů. Yahoo nekladlo odpor

Novinky, mif

Americká společnost Yahoo musí v poslední době řešit jeden skandál za druhým. Nejprve se letos v září ukázalo, že z jejích serverů unikla data přinejmenším stovek miliónů uživatelů. Ve středu pak agentura Reuters informovala o tom, že tento internetový gigant prohledával stovky miliónů e-mailových účtů na pokyn amerických tajných služeb.

Foto: © Albert Gea / Reuters, Reuters

Logo internetové společnosti Yahoo

Článek

Skenování e-mailových účtů na přání amerických zpravodajských služeb mělo začít už v průběhu loňského roku. Podle informací agentury Reuters, která je získala nezávisle na sobě od tří bývalých zaměstnanců, vedení podniku údajně vůči tajné žádosti zpravodajců nekladlo vůbec žádný odpor.

Šéfka společnosti Yahoo Marissa Mayerová nařídila vyhovět všem vládním požadavkům na 100 %. To byl údajně jeden z hlavních důvodů, proč se v minulém roce rozhodl odejít z internetového gigantu šéf bezpečnosti Alex Stamos, který nyní pracuje pro Facebook.

Vláda totiž nechtěla zjistit informace z jednoho nebo dvou účtů, na jejím seznamu jich měly být údajně stovky miliónů. Právě vysoký počet uživatelů, o které se vyšetřovatelé zajímali, je zarážející.

K celé kauze se vyjádřila i společnost Yahoo, která však předávání dat vládě ve vyhýbavé odpovědi pro Reuters nepotvrdila. „Jsme společností, která dodržuje zákony. Vše vykonáváme v souladu se zákony Spojených států,“ stojí v oficiálním vyjádření společnosti.

Bývalý šéf bezpečnosti Stamos se nechtěl k okolnostem svého odchodu vyjadřovat.

Velká e-mailová krádež

Pro samotnou společnost Yahoo je nicméně celá kauza další velkou ránou. Důvěra uživatelů byla totiž velmi otřesena už letos v září. Tehdy americký internetový gigant potvrdil, že z jeho databáze bylo odcizeno 500 miliónů uživatelských dat.

K samotnému útoku přitom mělo dojít už v roce 2014, uživatelé se však o něm dozvěděli až o dva roky později. [celá zpráva]

Server IB Times navíc tento týden informoval o tom, že prvotní odhady společnosti Yahoo jsou příliš střízlivé. Podle svědectví bývalého zaměstnance se totiž počítačoví piráti mohli dostat k uživatelským datům až tří miliard uživatelů. To je tedy šestkrát více než v případě původních odhadů.

Bývalý zaměstnanec, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat v utajení, poukázal na to, že zmiňovaných 500 miliónů hesel bylo uloženo v centrální databázi. A je podle něj velmi nepravděpodobné, že by se útočníci dostali pouze k části. Pokud měli přístup k centrální databázi, mohli ji údajně stáhnout úplně celou.

Jak k úniku dat došlo, zatím není jasné. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám