Hlavní obsah

Stejný trik, a pořád funguje. Falešný bankéř vylákal z muže přes 200 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvě stě tisíc korun vylákal ze 44letého muže ze Strakonic v jižních Čechách dosud neznámý podvodník, který se vydával za bankéře. Policisté před takovými taktikami kyberšmejdů opět varují, protože počet podobných případů stále roste.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Neznámý pachatel se volajícímu představil smyšleným jménem jako pracovník České národní banky a sdělil mu, že má napadený účet. Aby o své peníze nepřišel, musí co nejrychleji jednat a převést je na jiné účty,“ popsala průběh podvodu v neděli mluvčí jihočeské policie Jaromíra Nováková.

Podvodník byl v rozhovoru natolik přesvědčivý, že 44letý muž falešnému bankéři podlehl a peníze převedl. „Podvodník muže připravil o více než dvě stě tisíc korun,“ pokračovala mluvčí.

Deepfaky útočí na Čechy a jsou stále reálnější. Je to časovaná bomba

Bezpečnost

Kyberkriminalita na vzestupu

Policisté neustále informují o internetových podvodech a varují občany, aby byli opatrní a nikam na jiné účty své peníze nepřeváděli. Rada je jednoduchá. „Nevěřte cizím lidem a v případě obavy o své finance si své pochybnosti ověřte u své banky nebo na oficiální telefonní lince, kterou si uložte do svého telefonu,“ doporučila Nováková s tím, že podvodníci využívají důvěřivosti lidí.

Policie již minulý měsíc varovala, že kyberkriminalita v Česku je na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022. Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ konstatoval Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR.

Zmiňovaná čísla samozřejmě zahrnují také podvody, které se soustředí na vylákání finančních prostředků. Kyberšmejdi nemusí přitom útočit pouze přes e-mail a SMS, ale klidně také prostřednictvím telefonních hovorů.

Anketa

Volali vám už někdy podvodníci a snažili se od vás vylákat peníze?
Ano, opakovaně.
40,1 %
Ano, ale pouze jednou.
8,9 %
Zatím ještě ne.
51 %
Celkem hlasovalo 3394 čtenářů.

Nebezpečný spoofing

Podvodníci navíc dnes již bez větších obtíží zvládnou podvrhnout oficiální telefonní čísla konkrétních institucí, jde o tzv. spoofing. Uživatelé se tak mohou snadno nechat zmást a mohou si myslet, že mluví například s pracovníkem banky.

Česká spořitelna varovala své klienty již vloni, že nové vlny podvodů jsou stále propracovanější. „Falešní investiční poradci přicházejí s čím dál propracovanějšími způsoby, jak vás nalákat na vysoké zhodnocení v podobě investic do kryptoměn či akcií velkých společností, jako jsou třeba ČEZ nebo Agrofert,“ varovali pracovníci spořitelny.

Ti poukázali zároveň na to, jak se taktika útočníků změnila. „Novinkou je snaha přesvědčit vás, abyste při kontaktování vlastní bankou neříkali pravý důvod transakce,“ varovali pracovníci banky.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Chtěla si přivydělat aktualizováním aplikací. Přišla o 350 tisíc

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám