Hlavní obsah

Chtěla si přivydělat aktualizováním aplikací. Přišla o 350 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nabídka práce přes internet, která měla spočívat v aktualizaci aplikací, zaujala sedmačtyřicetiletou ženu z Olomoucka. Chtěla si přivydělat a nezbystřila pozornost, ani když zjistila, že výdělek je podmíněn tím, že sama bude peníze vkládat. Během jednoho týdne přišla o 350 tisíc korun. Novinky o tom informovala policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Se svým příběhem se přišla žena svěřit policistům ve Velké Bystřici. „Uvedla, že ji kontaktovala prostřednictvím mobilní aplikace WhatsApp neznámá osoba a nabídla práci přes internet, která měla spočívat v aktualizaci aplikací,“ uvedla mluvčí.

Z každé aplikace měla žena obdržet profit, přičemž byl požadován minimální vklad. „Bylo jí vysvětleno, že po vložení minimálního vkladu se částka bude navyšovat a peníze získá pouze, když provede další vklad. Žena souhlasila a nabídku práce přijala,“ konstatovala Skoupilová.

Žena z Olomouce chtěla prodat ledničku, podvodník ji obral o téměř čtvrt milionu

Krimi

Chybu si uvědomila, ale pozdě

Neznámá osoba, která ženu kontaktovala, ji také krátce proškolila. Poté ji školitel vyzval ke stažení aplikace do jejího mobilního telefonu a uhrazení vstupního poplatku ve výši 50 euro prostřednictvím této aplikace.

„Během ‚práce‘ ženy se virtuální částka neustále zvyšovala, a když si ji žena chtěla vybrat, musela přes aplikaci opět vložit peníze. Jakmile zaslala poslední platbu, uvědomila si, že se patrně stala obětí podvodníka a vše oznámila,“ podotkla mluvčí.

V průběhu jednoho týdne žena poslala postupně částku ve výši 14 230 eur. Neznámý pachatel ji tak obral o více než 350 tisíc korun.

„Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu,“ doplnila Skoupilová.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Nejnebezpečnější přílohy e-mailů, které šíří malware

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám