Hlavní obsah

Kdo nakoupil, vydělal desetitisíce. Kurz bitcoinu stále roste

Novinky, ort

Bitcoiny lákají podobně jako další virtuální mince díky svým kurzům odvážné investory. Ti, kteří si na nejznámější kyberměnu vsadili před měsícem, mohli své vklady téměř zdvojnásobit. Kurz totiž v uplynulých týdnech poskočil o desítky tisíc korun směrem vzhůru. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Největší hodnotu měly bitcoiny na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 511 200 Kč. V roce 2019 však kurz postupně klesal až pod hranici 4000 dolarů (102 240 Kč).

Letošní rok je velmi bouřlivý. Kurz pozvolna stoupal až nad 10 360 dolarů (265 000 Kč) na přelomu února a března, aby během pár týdnů spadl na historické minimum – v polovině dubna se kurz propadl až na 3867 dolarů (99 160 Kč).

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje za 7145 dolarů, což odpovídá v přepočtu 182 630 korunám. Okolo sedmi tisíc dolarů se přitom pohybuje kurz stabilně již druhým týdnem. Lidé, kteří nakoupili během největšího poklesu, si tedy mohli s ohledem na aktuální hodnotu přijít na více než 80 tisíc korun.

Právě kvůli velmi kolísajícím kurzům již dříve Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední tři měsíce

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám