Hlavní obsah

S podvodnými SMS a e-maily se roztrhl pytel, straší finančním úřadem

Novinky, bri

V poslední době se roztrhl pytel s podvodnými phishingovými SMS zprávami a e-maily, ve kterých se útočníci vydávají za pracovníky České pošty. Příjemcům tvrdí, že je nutné provést transakci pro finanční úřad. Ve skutečnosti se ale jedná o podvod.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Před novou phishingovou kampaní varovala Finanční správa České republiky, která se od ní zároveň distancovala.

Podvodné SMS zprávy i e-maily mají jedno společné – útočníci se snaží příjemce přesvědčit, aby klikl na podvržený odkaz, kde se dozví více informací. Místo legitimních stránek ceskaposta.cz však odkaz směřuje na web cekposta.cz.

Foto: repro Finanční správa České republiky

Podvodný phishingový web

Tyto falešné stránky imitují vzhled webu České pošty. Problém nastane ve chvíli, kdy uživatel klikne na tlačítko „výplata“. „Tlačítko vás přesměruje na výběr platebních bran, kdy útočník pod příslibem výplaty finančního obnosu nutí vyplnit důvěrné bankovní informace. Jde o podvod a v žádném případě nedoporučujeme na uvedené odkazy klikat,“ varovali pracovníci finanční správy.

Podobné phishingové zprávy ale mohou odkazovat klidně i na úplně jiné weby. Vždy je tedy potřeba zkontrolovat, na jakých stránkách se uživatel skutečně nachází, a to jednoduše podle adresního řádku internetového prohlížeče.

Zprávy je lepší rovnou mazat

„Tato phishingová kampaň opět cílí na veřejnost. Nejedná se o legitimní žádost České pošty, jedná se o pokus o vytvoření falešné důvěrnosti prostřednictvím využití loga České pošty, a tím vytvoření domněnky, že se jedná o pravou žádost,“ konstatovali pracovníci finanční správy.

„Neznámé a podezřelé SMS a e-maily a zejména jejich přílohy doporučujeme neotevírat, na zprávy nereagovat a raději je rovnou smazat,“ uzavřeli pracovníci finanční správy.

Podvodníci zkoušejí nový trik, jak vylákat peníze. Imitují vzhled serveru Novinky.cz

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám