Hlavní obsah

Hackeři sestřelili portál ministerstva vnitra, policie i hasičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hackerský útok vyřadil ve středu ráno z provozu webový portál Ministerstva vnitra České republiky, ale také stránky hasičů a policie. Stalo se tak přesně týden poté, co kybernetičtí nájezdníci stejným způsobem sestřelili web vlády, ale také stránky některých regionálních letišť nebo Českých drah.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Omlouváme se za dočasnou nedostupnost webových stránek. Portál je momentálně přetížen. Prosíme, opakujte pokus později,“ stojí od středečního rána na stránkách mvcr.cz. Stejná hláška se lidem zobrazí, pokud se budou snažit navštívit stránky policie či hasičů.

Ministerstvo pro ČTK hned ráno potvrdilo, že výpadek je způsoben kyberútokem.

Foto: repro mvcr.cz

Webový portál Ministerstva vnitra České republiky vyřadili ve středu z provozu hackeři.

Hackeři tedy využili techniku (Distributed Denial of Service). Tyto útoky mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) již minulý týden uvedl, že na systémy českých státních i soukromých institucí vedli kybernetický útok ruští hackeři, žádné informace a soukromá data občanů podle něj tehdy neunikla.

K útokům se později přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.

Ruští hackeři provedli útok na Česko

Bezpečnost

Kyberválka hrozí i Česku

Podobné kybernetické útoky jsou prakticky na denním pořádku od začátku války na Ukrajině, hackeři si ale většinou vyřizovali v uplynulých týdnech účty především v rámci počítačových systémů v Rusku a na Ukrajině.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval nicméně již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka. Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“.

Varováním, které NÚKIB vydalo, se přitom správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat. „Zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ konstatoval Řehka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám