Hlavní obsah

Protesty se přesouvají i na internet. Hackeři napadli stránky úřadů v Barmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Hackeři ve čtvrtek napadli internetové stránky úřadů v Barmě na protest proti vojenskému převratu z 1. února. Skupina narušila chod stránek vládních institucí, armády, centrální banky či státních médií. Policie ve čtvrtek, podobně jako v předchozích dnech, útočila na protestní shromáždění. Podle lidskoprávních organizací armáda zatkla od začátku puče nejméně 500 osob, uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Barmští demonstranti s portréty Su Ťij

Článek

"Bojujeme za spravedlnost v Barmě," uvedla skupina s názvem Barmští hackeři, která se k útoku na oficiální weby přihlásila. "Je to jako demonstrovat v hojném počtu před vládními portály," dodala ohledně svých internetových útoků.

Armáda v noci ze středy na čtvrtek nechala výrazně zpomalit internetové připojení v zemi. Podle britského sdružení NetBlocks se rychlost připojení snížila v Barmě na pětinu, napsala agentura AFP.

V Barmě se demonstruje navzdory tankům v ulicích

Svět

Ve čtvrtek ráno se policie snažila rozehnat hloučky demonstrujících, kteří začali blokovat významnou dopravní křižovatku v největším barmském městě Rangúnu. V zemi se také množí výzvy k občanské neposlušnosti a stávkám mezi státními zaměstnanci, učiteli, železničáři a dalšími zaměstnanci v dopravě. Ve středu večer bezpečnostní složky zaútočily na stávkující železničáře v druhém největším městě Mandalaji.

Armáda ve středu večer oznámila zatčení šesti známých barmských osobností. Mezi zadrženými je i herec, který na facebook napsal, že "moc se musí vrátit lidu". Podle barmských organizací na ochranu lidských práv bylo od začátku převratu zadrženo na 500 osob, z nichž 460 je stále pod kontrolou úřadů. Mezi nimi je i bývalá barmská vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která se nachází v domácím vězení. Vězněni jsou i další bývalí vládní představitelé.

Barmská cvičitelka si dávala do těla, za zády jí začínal převrat v zemi

Koktejl

Ve středu se v Barmě odehrály zřejmě největší protesty od vojenského převratu. Do ulic barmských měst vyšly stovky tisíc lidí. Demonstrace ale často čelí policejní represi. Armáda se také snaží zlomit stávkové hnutí, ale zatím bez větších výsledků. Další demonstrace studentů a zaměstnanců jsou v plánu na čtvrtek.

Armáda převzala kontrolu nad zemí 1. února a neumožnila zasedání čerstvě zvoleného parlamentu. Podle ní volby, ve kterých drtivě zvítězila strana bývalé vůdkyně Su Ťij, doprovázely nepřesnosti a podvody. Puč odsoudila celá řada států a organizací, a to včetně USA a Evropské unie.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám