Hlavní obsah

V Barmě se demonstruje navzdory tankům v ulicích

Novinky,
Rangún

Státní zaměstnanci v Barmě dál stávkují. I v pondělí vyšli do ulic demonstranti, i když jsou v ulicích od neděle tanky a obrněné transportéry. Vojenské posily byly poslány do Rangúnu, na jehož severu protestují stovky studentů proti puči z 1. února.

Foto: ČTK/AP

Demonstrant odsuzující puč stojí před obrněným transportérem při protestu u centrální banky v Rangúnu

Článek

„Hlídkování v obrněných vozidlech představuje hrozbu pro lidi,“ uvedl 46letý Nyein Moe, který s více než tisícovkou osob demonstroval před centrální bankou ve městě: „Lidé pochodují ulicemi a nestarají se o to, že mohou být zatčeni nebo postřeleni. Teď nemůžeme přestat. Strach z našich myslí mizí.“

Foto: Reuters

Pondělní demonstrace v Rangúnu

Po dvou týdnech měla skončit vazba předsedkyně Národní ligy pro demokracii Do Aun Schan Su Ťij, ale její advokát oznámil, že ve vazbě zůstane až do středy, kdy se se má konat slyšení u soudu.

Nositelka Nobelovy ceny míru Su Ťij mluvila se soudcem po telefonu a ptala se ho, jestli si může najmout advokáta. Její právní zástupce Khin Maung Zaw uvedl, že mu jde o to, aby se jednalo v souladu se zákonem. Na dotaz, zda bude proces fér, odpověděl: „Co je a není fér, si musíte rozhodnout vy sami.“

Američané upozornili na armádní manévry v Rangúnu

Svět

I když v neděli policie střílela do demonstrantů v elektrárně v Myitkyině na severu země, násilí proti protestům je zatím omezené. Není ani jasné, zde byla použita ostrá munice nebo gumové projektily. Demonstranti se báli, že chce armáda elektrárnu odpojit od sítě.

Barmská policie přitvrdila, střílela do demonstrantů gumovými projektily

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám