Hlavní obsah

Polská železnice kolabuje. Můžou za to hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

S vážnými problémy se od čtvrtečního rána potýká železnice v Polsku. Cestující se musí připravit na desítky minut zpoždění, ale také na rušení spojů, problémy jsou hlášeny na stovkách kilometrů tras. Podle všeho je to důsledek hackerského útoku, neboť vládní zmocněnec pro kybernetickou bezpečnost Janusz Cieszyński naléhavě svolal tým pro kritické bezpečnostní incidenty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Košické nádraží

Článek

„Ve čtvrtek zhruba ve 4.00 došlo na železniční síti k závadám na řídicích zařízeních, a to zhruba v desítce místních dispečinků odpovědných za řízení železniční dopravy,“ citovala prohlášení polské železnice televize TVP3.

Pracovníci železnice PKP připustili, že problémy jsou na 820 kilometrech železničních tratí a mimo provoz je 19 z 33 řídicích center. Většina vlaků má zpoždění v řádu desítek minut, některé spoje ale musely být úplně zrušeny. Zavedena kvůli tomu byla na vybraných trasách náhradní autobusová doprava.

Kreml, Sberbank, Aeroflot. Čelíme bezprecedentním kybernetickým útokům, přiznalo Rusko

Bezpečnost

Na technickou závadu to nevypadá

Podle prvotních zpráv to vypadalo, že kolaps systému způsobila technická závada. Polský server Bezprawnik.pl nicméně uvedl, že je již zřejmé, že jde o útok hackerů. Odkazuje se přitom na prohlášení zmocněnce pro kybernetickou bezpečnost.

„Z důvodu výskytu poruch na zařízeních pro řízení železničního provozu se koná porada týmu pro kritické incidenty jednajícího v souladu se zákonem o národním systému kybernetické bezpečnosti,“ prohlásil Cieszyński na Twitteru.

Oficiálně ale polská vláda ještě útok hackerů nepotvrdila.

Server Bezprawnik.pl nicméně poukazuje na to, že terčem podobných útoků byly poměrně nedávno Spojené státy. „Nyní se v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu stává cílem Polsko,“ uvedl server s tím, že právě do Polska míří podstatná část válečných uprchlíků. Železnice je pro ně klíčovým dopravním prostředkem.

Výpadky řídicích železničních center se ale údajně netýkají jen Polska. Polský ministr dopravy Andrzej Adamczyk na Twitteru uvedl, že mají globální charakter. Další státy ale zatím problémy v železniční dopravě nehlásily.

Vykolejení vlaků, vypnutí internetu. Biden řeší kybernetické útoky proti Rusku

Bezpečnost

Vlaky se zastavily i v Bělorusku

Problémy ve vlakové dopravě byly kvůli hackerům také zkraje března v Bělorusku. Skupina Cyber Partisans se tehdy snažila zpomalit postup vojenských sil na Ukrajinu.

Partyzánským hackerům se podařilo nabourat do počítačů, které ovládají vlaky v Bělorusku. Díky tomu byli schopni některé soupravy skutečně zastavit, na dálku jsou totiž schopni ovládat výhybky a další železniční systémy.

Kybernetičtí partyzáni zastavili vlaky v Bělorusku, aby zpomalili postup armády

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám