Hlavní obsah

Piráti vymysleli nový způsob, jak se lidem dostat do počítače

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti neustále zdokonalují své triky, které jim pomáhají propašovat nejrůznější škodlivé kódy do cizích počítačů. V poslední době se například vydávají za zaměstnance Applu a požadují uhrazení smyšlené faktury. O peníze ale tentokrát vůbec nejde a nejeden uživatel by se mohl snadno nechat napálit, varovala antivirová společnost Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Útočníci při tomto útoku využívají technik sociálního inženýrství. Ve faktuře požadují uhrazení částky 700 USD (13 600 Kč) za pohlednice a počítají s tím, že takto vysokou sumu nebude chtít jejich oběť platit a naopak se bude snažit objednávku stornovat.

„Pokud se vám faktura a fakturovaná částka nezdá, pravděpodobně kliknete na jedno z uvedených odkazů pro zrušení objednávky. Proto je faktura na produkt, u kterého je nesmyslná cena. Útočník tak sází na to, že tuto fakturu určitě neakceptujete a budete ji chtít stornovat. Tím se ale dostáváte do další pasti,“ varoval bezpečnostní expert Esetu Petr Šnajdr.

Foto: Eset

Podvodná faktura, ve které se podvodníci vydávají za zaměstnance Applu

„Jakmile se stránka zobrazí, aktivuje se Blackhole Exploit kit, který se pokusí stáhnout malware, který dokáže zneužít chyby v produktech Oracle Java, Adobe Flash Player, Adobe Reader a napadnout počítač. Pokud se nepodaří zneužít počítač pomocí Blackhole Exploit kit, výše uvedená stránka přímo navede na stažení aktualizované verze prohlížeče, který stáhne do počítače malware v souboru update.exe,“ konstatoval Šnajdr.

Podle něj by lidé tento škodlivý kód neměli rozhodně podceňovat. Malware totiž zaznamenává stisknuté klávesy a odesílá je útočníkovi. Ten se pak díky tomu může snadno dostat do internetového bankovnictví nebo e-mailu, který je na napadeném stroji využíván.

Nejrozšířenější hrozby na internetu

Už půl roku je nejrozšířenější globální hrozbou na internetu směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří prostřednictvím vyměnitelných médií, jako jsou USB flashky a externí pevné disky. Tento nezvaný návštěvník měl mezi ostatními hrozbami v říjnu podíl 5,3 procenta.

Druhým nejrozšířenějším virem na světě byl v říjnu Iframe.B (4,41 %), který přesměrovává internetové stránky na podvodné weby. S jejich pomocí se snaží podvodníci vylákat z uživatelů citlivé osobní údaje nebo propašovat do jejich PC další nezvané návštěvníky.

Třetí příčka patří nechvalně známému červu Conficker (3,29 %), který se pravidelně objevuje na prvních pozicích už od roku 2008. A to přesto, že záplata, která červovi uzavře do systému zadní vrátka, existuje už čtyři roky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám