Hlavní obsah

Jak se viry dostanou do PC nejčastěji? Přes USB flashku nebo externí disk

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už půl roku je nejrozšířenější globální hrozbou na internetu směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří prostřednictvím vyměnitelných médií, jako jsou USB flashky a externí pevné disky. Tento nezvaný návštěvník měl mezi ostatními hrozbami v říjnu podíl 5,3 procenta. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Druhým nejrozšířenějším virem na světě byl v říjnu Iframe.B (4,41 %), který přesměrovává internetové stránky na podvodné weby. S jejich pomocí se snaží podvodníci vylákat z uživatelů citlivé osobní údaje, nebo propašovat do jejich PC další nezvané návštěvníky.

Třetí příčka patří nechvalně známému červu Conficker (3,29 %), který se pravidelně objevuje na prvních pozicích už od roku 2008. A to přesto, že záplata, která červovi uzavře do systému zadní vrátka, existuje už čtyři roky.

Foto: Eset

Nejrozšířenější celosvětové hrozby (říjen 2012)

Aktuální verze Confickera zmutovala a instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Kvůli němu se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu. Uživatelé s nainstalovanou záplatou a aktualizovaným antivirem se červa obávat nemusí.

V první desítce se v říjnu umístily také hrozby ScrInject.B, Sirefef, Dorkbot, Qhost, TrojanDownloader. Iframe.NKE, Sality či Rammit. Jejich podíl se v minulém měsíci pohyboval v rozmezí 1,30 až 3,09 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám