Hlavní obsah

Zákeřný virus WannaCry opět na scéně. Masivně útočí na počítače

Novinky, Ondřej Husák

Jako lavina se internetem šířil před čtyřmi roky vyděračský virus WannaCry. Tento škodlivý kód způsobil kolaps drah, benzínek i nemocnic. Ani po letech se na něj však nepodařilo zcela vyzrát, podle analýzy kyberbezpečnostní společnosti Check Point dokonce v letošním roce tento nezvaný návštěvník opět masivně útočí.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„WannaCry bohužel opět masivně útočí. WannaCry je ransomwarový červ, který se v květnu 2017 rychle šířil počítačovými sítěmi po celém světě. Po infikování počítačů se systémem Windows zašifruje soubory na pevném disku a za jejich zpřístupnění a dešifrování požaduje výkupné v bitcoinech,“ varoval Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

Od začátku roku se zvýšil počet organizací zasažených škodlivým kódem WannaCry o 53 %, v březnu 2021 přitom bezpečnostní experti evidovali 40krát více postižených organizací ve srovnání s říjnem loňského roku.

Společnost Kaspersky již v loňském roce vyčíslila, že během jediného měsíce infikuje tento nezvaný návštěvník na 4,3 milionu počítačů. Aktuálně bude ale počet infekcí dramaticky vyšší.

Phishingové útoky jsou stále propracovanější, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

Tento vyděračský virus bez nadsázky ochromil celý počítačový svět, šířit se začal v květnu 2017 krátce před víkendem. Jako jedni z prvních na něj zareagovali bezpečnostní experti National Health Service (NHS). Pracovníci této zdravotnické organizace, která v Anglii zajišťuje zdravotní péči, bleskurychle odřízli počítače v nemocnicích od jejich sítě.

A dobře věděli, co dělají, neboť právě prostřednictvím jejich systémů se nezvaný návštěvník šířil. Nemocnice v Anglii se tak rázem ocitly bez počítačů a byly nuceny vyhlásit výjimečný stav – vyzvaly obyvatele dotčených lokalit, aby se k lékaři vydali jen v nejnutnějších případech.

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

Kvůli ochromeným informačním systémům totiž byly počítače v nemocnicích prakticky nepoužitelné. Personál se tak musel vrátit zpátky k papírům a tužkám, poznamenal server BBC. Pacienty kvůli tomu čekaly daleko delší fronty, než bývá obvyklé.

Stejný kolaps postihl na 200 tisíc organizací ve více než 150 státech světa. A to během jediného dne. Podle listu The Wall Street Journal se s útokem potýkaly například i německé dráhy Deutsche Bahn. Vyděračský virus se totiž uhnízdil v jejich systému, který monitoruje příjezdy a odjezdy vlaků.

V Číně se zase výpadky dotkly čerpacích stanic National Petroleum Corp, ale například i tamějších škol a univerzit. Stejně tak zasažení vládních institucí potvrdilo například Japonsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám