Hlavní obsah

Nenechte se nachytat ransomwarem

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Pro počítačové uživatele patří ransomware mezi vůbec nejděsivější formy internetových hrozeb. Na obrazovce se zčistajasna objeví vážné obvinění od policie, případně výhrůžka smazáním nebo nezvratným zašifrováním vašich dat. Z nečekaných problémů máte možnost se draze vykoupit. Ale pokud pošlete peníze, nic se nestane. Zpravidla jen sednete na lep počítačovým zločincům.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Počítačové hrozby typu ransomware se mimořádně rychle rozšiřují. V loňském roce informoval bezpečnostní expert Brian Krebs o hackerském gangu, který prostřednictvím tohoto typu malwaru inkasoval denně až 50 tisíc amerických dolarů. A „úspěchy“ se dostavily i tento rok. Kyberzločincům se podařilo infikovat najednou téměř 40 tisíc domén, z nichž následně ransomware distribuovali.

Velmi aktuálním problémem dneška je mimořádně sofistikovaný ransomware známý jako Filecoder. Jakmile se tento škodlivý kód dostane do počítače, zašifruje vaše soubory na pevném či externím disku, flashce, případně sdílené jednotce v síti, a to takřka neprolomitelným 2048bitovým šifrováním. Stejně jako v případě známého „policejního viru“ se na napadeném počítači objeví okno s časovým odpočtem. Nápis na obrazovce hlásá, že pokud do té doby nepošlete požadovanou částku, dešifrovací klíč bude smazán a k souborům se již nikdy nedostanete.

Jak se bránit?

Nic neplaťte – Žádné policejní oddělení v ČR ani ve zbytku světa nikdy nebude požadovat za odemčení vašeho počítače peníze. Klidně zavolejte na místní pobočku a ověřte si to. Zpráva na 100 % není od policie ani od FBI. Pokud vám vyskočí poplašná zpráva na obrazovce, rozhodně nevytahujte platební kartu. I kdybyste zaplatili, počítač stejně zůstane zablokovaný. Raději si najděte na internetu návod na odstranění této hrozby. Pokud si na to sami netroufáte, obraťte se odborníky.

Nestahujte nelegální software, hudbu ani filmy – Provozovatelé pirátských stránek nijak nekontrolují obsah, který nabízejí volně ke stažení. Odkazy na nejnovější hry nebo filmy tak bývají zamořeny viry a dalším malwarem. Kyberzločinci vědí, že zájemci o nelegální software klidně risknou i kliknutí na velmi podezřelý soubor. Stáhnout si místo žhavé filmové novinky ransomware tak není vůbec nic neobvyklého.

Pokud se dostanete přes zamčenou obrazovku, nemáte vyhráno – Občas je docela snadné obejít zamčenou obrazovku spuštěného ransomwaru. To ale bohužel neznamená, že je nebezpečí zažehnáno. Váš počítač totiž zůstává i nadále infikován. Nezapomeňte jej odstranit z počítače. Investujte v rámci prevence do kvalitního antivirového softwaru, případně po napadení ransomwarem pro jistotu kontaktujte IT profesionály.

Zálohujte – Obzvlášť v případě Filecoderu spoléhá hrozba na váš strach ze ztráty unikátních a nenahraditelných souborů. Pokud ovšem pravidelně a správně zálohujete svá data, vyrazíte tím kyberzločincům trumfy z ruky. V takovém případě přítomnost ransomwaru ve vašem počítači znamená pouze práci navíc, nikoli definitivní ztrátu vašich dat.

Ransomware, phishingové e-maily a další typy počítačové havěti vám může pomoci eliminovat bezpečnostní řešení ESET Smart Security 7, jehož základem je legendární technologie NOD32, doplněná o možnost blokovat škodlivý kód, který se vyhýbá standardním formám detekce.

Využít přitom můžete akční nabídku pro nové zákazníky 3 roky za cenu 2. Všichni, kdo si do konce roku zakoupí licenci na některý z produktů ESET pro firmy nebo domácnosti, získají ochranu proti virům na tři roky za stejnou cenu, jako stojí ochrana na dva roky. Tato akce se nevztahuje na produkt ESET Family Security Pack.

Reklama

Výběr článků

Načítám