Hlavní obsah

Nebezpečný virus infikoval stovky tisíc mobilů a tabletů

Novinky, mif

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před novým virem, který se zaměřuje výhradně na mobilní zařízení. V různých koutech světa zvládnul nakazit už několik stovek tisíc tabletů a chytrých telefonů. V nich přitom dokáže udělat poměrně velkou neplechu.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nezvaný návštěvník se jmenuje Godless, což v překladu znamená neznaboh či bezbožník. Soustředí se přitom výhradně na zařízení vybavená operačním systémem Android. „Tento malware umí využít několik postupů k získání vyšších oprávnění,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

To jinými slovy znamená, že útočníci mohou získat nad napadeným přístrojem absolutní kontrolu. Mohou do něj propašovat prakticky jakýkoliv jiný škodlivý kód, mohou odposlouchávat komunikace či odchytávat přihlašovací údaje uživatelů.

Naváže se na legitimní aplikace

Doposud stihnul Godless nakazit více než 850 tisíc přístrojů po celém světě, v ohrožení je ale daleko více uživatelů. „Podle výzkumu specialistů firmy TrendMicro je schopen infikovat zhruba 90 % všech smartphonů se systémem Android 5.1 nebo starší verzí,“ podotkl Bašta.

Podle něj se škodlivý kód dokáže navázat na legitimní aplikace, takže si jej uživatelé mohou stáhnout do mobilního telefonu nebo počítačového tabletu, aniž by o tom měli ponětí. Virus se přitom kyberzločincům podařilo propašovat už i do oficiálního obchodu společnosti Google.

Ani stahování aplikací z oficiálních zdrojů tak není pro uživatele zárukou 100% bezpečí.

Škodlivých kódů pro mobily přibývá

Nárůst mobilních hrozeb je v posledních měsících stále patrnější. „V únoru se vůbec poprvé dostal do Top 10 škodlivých kódů mobilní malware, v březnu trend pokračoval,“ podotkl David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Podle něj dělá bezpečnostním expertům v současnosti velké vrásky na čele především hrozba zvaná HummingBad. [celá zpráva]

HummingBad se může šířit jako příloha nevyžádaného e-mailu, stejně tak ale může číhat na podvodných webech. Na smartphonech s operačním systémem Android vytváří trvalý rootkit, může se tedy v zařízení maskovat, což velmi znesnadňuje možnost jeho odhalení na napadeném zařízení. Ve chvíli, kdy se HummingBad na mobilním zařízení zahnízdí, začne dál škodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám