Hlavní obsah

Mezinárodní trestní soud řeší kybernetický bezpečnostní incident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Na počítačové systémy Mezinárodního trestního soudu (ICC) útočili v minulém týdnu hackeři. Oznámil to v úterý mluvčí soudu s tím, že „v informačních systémech ICC byla zaznamenána neobvyklá aktivita“. Na bezpečnostní incident upozornila agentura Reuters.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Mezinárodní trestní soud (ICC)

Článek

„Okamžitě jsme přijali bezpečnostní opatření v reakci na tento kybernetický bezpečnostní incident, abychom jeho dopady co nejvíce zmírnili,“ prohlásil podle agentury Reuters mluvčí.

Konkrétnější však být nechtěl. V tuto chvíli tak není jasné, zda se hackeři dostali k nějakým citlivým datům či zda ICC alespoň tuší, kdo za útokem stojí.

Mluvčí soudu pouze stoicky uvedl, že „nemůže poskytnout další informace týkající se tohoto bezpečnostního incidentu“. Soud nicméně ve spolupráci s nizozemskou vládou provádí „analýzu a snižování důsledků této události“.

ICC se nyní prý také „aktivně zabývá posílením své kybernetické bezpečnosti“.

Na české banky útočili proruští hackeři. K útokům verbují za úplatu kohokoliv

Bezpečnost

Útočili proruští hackeři?

Na cíle v Nizozemsku byly nicméně v posledním roce opakovaně vedeny útoky proruských hackerů, kteří pořádají nájezdy na podporovatele Ukrajiny. Běžně jsou používány útoky typu DDoS, které ochromí provoz konkrétních serverů, což ale evidentně nebyl případ ICC.

Už v minulém roce nizozemská zpravodajská služba uvedla, že úspěšně překazila pokus ruských tajných služeb o infiltraci soudního systému. Agent ruských tajných služeb tehdy využil falešnou brazilskou identitu, aby získal stáž u soudu, který provádí vyšetřování týkající se obvinění z ruských válečných zločinů na Ukrajině.

Soud navíc vydal zatykač na prezidenta Vladimira Putina kvůli jeho možné osobní zodpovědnosti za únosy dětí z Ukrajiny.

ICC je trvalým tribunálem pro válečné zločiny se sídlem v Haagu, který byl založen v roce 2002 s cílem stíhat válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Soud provádí řadu významných vyšetřování a předběžných šetření v různých zemích po celém světě, v minulosti již byl terčem špionáže.

USA a další země daly své kybernetické schopnosti k využití NATO

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám