Hlavní obsah

USA a další země daly své kybernetické schopnosti k využití NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Spojené státy jsou připravené poskytnout v případě potřeby kybernetickou podporu svým spojencům v Severoatlantické alianci. Novinářům to po jednání se svými kolegy z ostatních zemí EU řekl americký ministr obrany James Mattis. Podobně se na ministerské schůzce vyjádřili také zástupci několika dalších zemí; aliance nyní řeší, jak tuto oblast účinně zapojit do svých misí a operací.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jednání aliančních ministrů obrany, a hlavně vyjádření představitelů NATO i členských států na jeho konci se neslo ve znamení čtvrtečního nizozemského oznámení, že Nizozemci spolu s Brity překazili pokus o útok ruské vojenské rozvědky GRU na systémy Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu.

Už v roce 2016 na svém summitu ve Varšavě aliance označila kyberprostor za "operační prostředí" na stejné úrovni jako je souš, moře či vzduch. Prohlášení má konkrétní důsledky pro alianční plánování a nyní tak NATO své kybernetické schopnosti zvyšuje. Aliance při svých misích a operacích využívá schopností svých členských států, své vlastní vojáky či techniku – s výjimkou radarových letadel AWACS – totiž nemá.

Důraz na kyberprostor jako válčiště

Ve čtvrtek tedy nejen Američané, ale podle informací ČTK také Dánové, Estonci a Francouzi oznámili, že své kybernetické schopnosti a možnosti nabízejí NATO. Už dříve podobnou věc oznámila Británie. "Týká se to především schopností kybernetické obrany nebo aktivní obrany v kontextu vojenských operací," uvedl dobře informovaný zdroj ČTK.

Důraz na kyberprostor jako válčiště roste v posledních letech, v zásadě současně s tím, jak se po ruské anexi Krymu a postupu Moskvy na východě Ukrajiny mění bezpečnostní prostředí v Evropě. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg neskrývá, že aliance pravidelně a často čelí pokusům o kybernetické útoky na své sítě a systémy.

"O naší reakci budeme rozhodovat případ od případu," poznamenal s tím, že alianční schopnost útoky včas odhalovat a bránit jim se lepší. Důkazem má být právě i dubnová nizozemsko-britská akce vůči operaci GRU.

Alianční země operují také aktivně

Alianční země ovšem v kyberprostoru operují také aktivně. Stoltenberg sám ve čtvrtek poukázal na úspěch a efektivitu operací namířených proti internetové činnosti Islámského státu. "Dokázali jsme narušit jejich sítě, zredukovat jejich schopnost lákat bojovníky, získávat financování a vůbec komunikovat," vysvětlil. Členské státy aliance tedy podle něj už potřebné schopnosti mají a NATO nyní vytváří společný rámec pro jejich využívání a integraci do misí a operací, pokud to bude potřeba.

"Je nemožné si představit jakýkoli konflikt budoucnosti bez kybernetického rozměru," dodal Stoltenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám