Hlavní obsah

Protestujte, utečte nebo se vzdejte, jestli chcete přežít, vyzval Rusy Zelenskyj

– Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek vyzval Rusy, aby se postavili proti mobilizaci v zemi a nezúčastnili se války, kterou podle něj chce pouze jeden člověk – ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Protestujte! Bojujte! Utečte! Nebo se vydejte do ukrajinského zajetí! To jsou varianty, jak přežít,“ obrátil se podle agentury DPA Zelenskyj ve svém pravidelném videoposelství v  ruštině na obyvatele Ruska. Podle něj na Ukrajině zahynulo od počátku invaze již 55 tisíc ruských vojáků.

Zelenskyj se také obrátil na matky a manželky mužů, kteří dostali povolávací rozkaz. „Nepochybujte o tom, že se děti vedení vašeho státu nezúčastní války proti Ukrajině. Ti, kdo ve vaší zemi rozhodují, chrání své děti. A vaše děti nebudou ani pohřbeny,“ řekl.

Na adresu svých krajanů Zelenskyj řekl, že ruská mobilizace je znamením síly Ukrajiny. Kvůli tomuto rozhodnutí už válka nebude pro Rusy jen televizní událostí, ale vstoupí jim do reálného života. Pro Ukrajince se naopak nic nemění, budou dál bojovat za svobodu pro svou zemi, uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám