Hlavní obsah

Kontakty na Rusko? Šéf německého kybernetického úřadu končí

Berlín

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová odvolala šéfa spolkového úřadu pro kybernetickou bezpečnost (BSI) Arneho Schönbohma. Uvedl to mluvčí ministerstva. V německých médiích se objevovaly zprávy o jeho možných kontaktech s lidmi napojenými na ruské tajné služby.

Foto: Profimedia.cz

Arne Schönbohm

Článek

Schönbohm byl před deseti lety spoluzakladatelem spolku s názvem Rada pro kybernetickou bezpečnost Německa, který sdružuje experty z veřejných institucí a soukromého sektoru. Německá média informovala o tom, že jedním z jeho členů je společnost založená někdejším ruským agentem.

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že tato obvinění vůči Schönbohmovi „významně podryla nutnou důvěru veřejnosti v neutralitu a nestrannost vedení nejdůležitější německé instituce pro kybernetickou bezpečnost“. Dodal, že tím spíše to platí v současnosti, kdy Rusko vede proti Západu hybridní válku.

O napojení šéfa BSI na Radu pro kybernetickou bezpečnost Německa mluvil i komik Jan Böhmermann v pořadu „ZDF Magazine Royale“. Podle něj byla až donedávna jedním z významných členů spolku společnost Protelion, již údajně podporuje ruská firma Infotecs, která spolupracuje s tajnými službami.

Ukrajina odsoudila vládního úředníka, který 15 let donášel ruské tajné službě

Zahraniční

Protelion vystupoval do března pod názvem Infotecs GmbH. Šlo o dceřinou společnost ruské firmy O.A.O. Infotecs specializující se na kybernetickou bezpečnost, kterou podle zjištění investigativců z Policy Network Analytics založil bývalý příslušník KGB. Za svou činnost si vysloužil vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vedení Rady pro kybernetickou bezpečnost Německa minulý týden uvedlo, že společnost Protelion GmbH vyloučilo. „Její jednání znamená porušení cílů spolku,“ uvedl jeho předseda Hans-Wilhelm Dünn. Obvinění, která se kolem ní objevují, nejsou slučitelná s bojem proti kyberkriminalitě a podporou bezpečnosti ve virtuálním prostoru, uvedl také Dünn. Kritika z německých bezpečnostních kruhů zazněla i na jeho adresu kvůli tomu, že podle všeho neměl dostatečné informace o členech spolku, napsala agentura DPA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám