Hlavní obsah

Hackeři z Česka a Německa útočili na polské úřady kvůli dohodě ACTA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetové stránky státních úřadů v Polsku v uplynulých týdnech kvůli kontroverzní dohodě proti padělatelství známé jako ACTA útočili také hackeři z počítačů umístěných v Česku. Vyplývá to ze zprávy vládní skupiny, která má na starosti ochranu veřejných institucí před kybernetickými útoky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Více než dvě třetiny útoků proti webovým stránkám několika ministerstev, parlamentu nebo úřadu vlády, mířily ve druhé polovině ledna z Polska, osm procent z České republiky a pět procent z Německa.

Při útocích hackeři využili techniku nazývanou DDoS (Distributed Denial of Service). Tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Při útocích v Polsku se na portály státních institucí během dvou a půl dne snažila odhadem dostat až miliarda uživatelů internetu, uvedlo rádio RMF FM.

Polsko bylo zřejmě první evropskou zemí, kde hackeři kvůli podpisu dohody ACTA začali napadat weby veřejných institucí. Tato forma protestu se pak projevila i v jiných zemích, včetně České republiky. Odpůrci dohody svůj nesouhlas s ní dávají najevo nejen ve virtuálním prostoru, ale i v ulicích celé řady měst. [celá zpráva]

Dohoda ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti kopiím, ať už jde o falšované léky nebo napodobeniny kabelek. Jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Dohodu ACTA na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky. Podpis, který na dohodu připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabývá rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament. Podle zástupců hnutí Anonymous legislativní schválení této dohody povede k cenzuře internetu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám