Hlavní obsah

Hackeři napojení na KLDR už letos ukradli kryptoměny za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kryptoměny se kradou ve velkém už dlouhé roky. Mezi nejaktivnější přitom v tomto ohledu patří hackerské skupiny napojené na Severní Koreu, které jen v letošním roce stojí za pětinou všech zmapovaných incidentů. To jinými slovy znamená, že ukradli za posledních osm měsíců kryptoměny v hodnotě 200 milionů dolarů (4,5 miliardy Kč). Vyplývá to z průzkumu společnosti TRM Labs, která se specializuje na analýzu blockchainu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrace ke kryptoměnám

Článek

Na fakt, že kryptoměny jsou pro hackery napojené na KLDR atraktivní kořistí, upozorňují bezpečnostní experti již delší dobu. Dovolují jim totiž relativně snadno obcházet uvalené sankce a obchodovat bez omezení.

Podle serveru CNBC, který citoval analýzu společnosti TRM Labs, je právě prostřednictvím kryptoměn financován i vládní jaderný zbrojní program Severní Koreje.

Nárůst o alarmujících 81 %. Podvodů v Česku dramaticky přibylo

Bezpečnost

Neobchodujte, varuje FBI

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli tomu minulý měsíc dokonce varoval americké kryptoměnové společnosti, že hackeři spojení se Severní Koreou plánují prodat kryptoměny v hodnotě 40 milionů USD (918,22 milionu korun). Takovéto obchody jsou ale pochopitelně s ohledem na uvalené sankce zakázány.

„KLDR čelí velkému ekonomickému tlaku kvůli mezinárodním sankcím. Potřebují bez nadsázky každý dolar. A krádeže kryptoměn představují pro Severní Koreu evidentně ten nejefektivnější způsob, jak peníze získat,“ podotkl analytik TRM Labs Nick Carlsen.

Hackeři napojení na KLDR jsou přitom aktivní přinejmenším od roku 2017. Podle analýzy společnosti Elliptic, kterou citovala agentura Reuters, Severní Korea během let 2017 až 2022 odcizila celosvětově kryptoměny v celkové hodnotě 2,3 miliardy dolarů (49,9 miliardy korun).

Tato ohromující suma představuje zhruba 30 procent celosvětových ztrát způsobených podobnými útoky. Japonská organizace pro zahraniční obchod zveřejnila, že ukradená částka téměř devítinásobně převyšuje hodnotu veškerého vývozu ze Severní Koreje za celý rok 2021.

Dvojnásobný nárůst

Podle zprávy panelu odborníků Rady bezpečnosti OSN z letošního dubna byla loni hodnota kryptoměn ukradených Severní Koreou odhadnuta na částku mezi 600 miliony a jednou miliardou dolarů (13,78 až 22,96 miliardy korun), což představuje dvojnásobek ve srovnání s předchozím rokem.

Společnost Elliptic odhaduje, že krádeže kryptoměn, za kterými stojí hackeři z KLDR, dosahují za rok 2022 částky 640 milionů dolarů (13,9 miliardy korun).

Ministři financí a guvernéři centrálních bank ekonomicky vyspělých zemí skupiny G7 vyjádřili už v květnu obavy z rostoucího výskytu nezákonných aktivit souvisejících se státními subjekty, a to včetně krádeží kryptoměn. Podle společného prohlášení je nutné proti kybernetické kriminalitě více bojovat.

Kryptoměny využívá 425 milionů lidí, dolarových milionářů je ale jen zlomek

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám