Hlavní obsah

Hacker dokáže na dálku ovládnout kardiostimulátor a zabít člověka

Novinky, mif

Hackeři se v dnešní době dokážou nabourat do našeho e-mailu nebo v horším případě bankovního účtu. Jak se ale říká, když nejde o život, nejde o nic. Jenže to by se už v blízké době mohlo změnit. S pomocí nového červa se totiž počítačoví piráti dokážou nabourat do kardiostimulátoru a své oběti způsobit šok o síle 830 voltů, napsal server ComputerWorld.

Článek

„Nejde o žádné sci-fi, tohle se děje právě tady a teď. A musíme tomu čelit," uvedl bezpečnostní expert společnosti McAfee Barnaby Jack, který se specializuje na výzkum nových hrozeb. Se svou přednáškou vystoupil na bezpečnostní konferenci BreakPoint v australském Melbourne.

Foto: Profimedia.cz

Kardiostimulátory a defibrilátory se zavádějí pod klíční kost, do oblasti prsního svalu.

Jack návštěvníkům na konferenci ukázal video, s pomocí kterého vysvětlil, jak hacker může kardiostimulátor napadnout. Stačí mu, aby byl ve vzdálenosti 15 metrů od oběti a měl notebook s bezdrátovým připojením a škodlivým programem. S jejich pomocí dokáže přepsat ovládací software přístroje, který se používá k léčbě poruch srdečního rytmu.

Ve chvíli, kdy je kardiostimulátor pod jeho kontrolou, může s ním dělat cokoliv. Třeba ho jednoduše vypnout, nebo jej přetížit a zcela zničit. „Dává to hackerovi možnost, proměnit se ve vraha,“ konstatoval bezpečnostní expert společnosti McAfee.

Problém se zatím týká jediného výrobce

Problém se zabezpečením se týká moderních kardiostimulátorů, které mají přístup na mobilní síť. To proto, aby lékaři mohli kontrolovat pacienta na dálku.

Jackovi osobně se podařilo infikovat červem přístroj jednoho konkrétního výrobce. Odmítl však prozradit jeho jméno, aby „neohrozil bezpečí pacientů na celém světě“. Zároveň nevyloučil, že zadní vrátka do systému mají i produkty dalších firem.

Podle něj se bezpečnostní konzultanti zatím nikdy nezamysleli nad tím, jak jsou farmaceutické přístroje chráněny proti hackerům a ti toho mohou jednoduše využít. „Je to děsivé, ale s obyčejným notebookem může být spáchán atentát na celou řadu významných lidí a přitom by si všichni mysleli, že to vlastně žádná vražda nebyla,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám