Hlavní obsah

Europol varoval před rostoucí mírou počítačové kriminality

Brusel

Počítačová kriminalita v Evropě je nadále na vzestupu, uvádí evropská policejní agentura Europol. Významným důvodem jsou nízké bezpečnostní standardy i praxe podniků a také soukromých uživatelů internetu. Významný podíl na kyberkriminalitě totiž stále představuje „recyklace” relativně starých a známých technik, proti kterým je obrana dlouhou dobu dostupná a známá.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Europol upozorňuje, že objem, rozsah i ztráty způsobené počítačovou kriminalitou nadále rostou a dosahují nebývalé úrovně. „Některé členské země EU nyní hlásí, že záznamy o počítačových trestných činech překročily ty záznamy, které jsou spojené s tradičním zločinem," uvedla organizace.

Evropské středisko pro boj s počítačovou kriminalitou (European Cybercrime centre - EC3) loni podpořilo 131 významných operací, o rok dříve jich bylo jen 72.

Lepší spolupráce mezi bezpečnostními složkami, firmami a poskytovateli služeb podle Europolu vedla k rozbití významných zločineckých organizací i jednotlivců zabývajících se nejen pronikáním do cizích počítačů a do počítačových sítí, ale také třeba podvody s bankovními kartami či zneužíváním dětí. Data a jejich zneužívání jsou ale nadále základní komoditou tohoto typu zločinu.

Vyděračské viry

Jak upozornil šéf EC3 Steven Wilson, pokračuje také letos "evoluce trendů" počítačové kriminality. Roste například vydírání prostřednictvím "programů únosců" známých jako ransomware.

Útok hackerů probíhá v případě vyděračských virů z rodiny ransomware prakticky vždy stejně. Nezvaný návštěvník se nejprve uhnízdí v počítači a začne šifrovat obsah počítače. Uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování dat musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Ani po zaplacení výkupného ale nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Piráty zajímá zdravotnictví i bankomaty

Snahy počítačových pirátů byly zaznamenány také v oblastech, jako je zdravotnictví. Europol sledoval rovněž snahy vytvořit programy mířící na sítě bankomatů. Prioritou nadále zůstává boj se sexuálním zneužíváním dětí.

Europol upozornil i na to, že v "digitálním podzemí" roste využívání modelu zločinu jako služby propojující zadavatele konkrétního požadavku, například organizované skupiny, s těmi, kdo jsou schopni tuto službu splnit. „Teroristé mají zjevně potenciál do tohoto sektoru v budoucnu vstoupit," varuje organizace.

Podle zprávy je v EU za nejvýznamnější pokládáno Německo, kde se ale počítačoví zločinci soustřeďují především na domácí půdu. Celosvětově je v této oblasti podle Europolu "nejrozvinutějším trhem" Rusko a rusky mluvící země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám