Hlavní obsah

ČSOB ochromili na několik hodin proruští hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČSOB se v pátek potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé bankovní služby. Kyberbezpečnostní společnost Check Point odpoledne uvedla, že problémy způsobili proruští hackeři ze skupiny NoName057(16). Vedle tuzemské banky kyberzločinci podnikli nájezd také na cíle na Slovensku. Služby začaly podle banky opět fungovat po poledni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Logo ČSOB

Článek

Podle Check Pointu za útokem stojí proruští hackeři v čele s hacktivistickou skupinou NoName057(16). Ta se přitom jinak specializuje na cíle v Polsku, Lotyšsku a Litvě. Za sebou má tato skupina úspěšné DDoS útoky na weby zemí podporujících Ukrajinu. Na cíle v Česku ale v minulosti útočila také.

„Proruská skupina NoName057(16) se už dříve snažila ovlivnit české prezidentské volby, když opakovaně útočila na vládní webové stránky, stránky některých prezidentských kandidátů i významné společnosti ve výrobním sektoru,“ připomněl Miloslav Lujka, bezpečnostní expert Check Pointu.

„Nyní jsme viděli masivní vlnu útoků na ČSOB a také na slovenská ministerstva vnitra a obrany nebo na energetickou společnost Slovenské elektrárne,“ doplnil Lujka.

DDoS útoků zaměřených na cíle v Česku citelně přibylo

Bezpečnost

Skupina NoName057(16) je aktivní od března 2022 a její vznik patrně souvisí s válečným konfliktem na Ukrajině. „Skupina se útoky chlubí na svých stránkách, má se jednat o další odvetu za podporu Ukrajiny. Hackeři z této skupiny útočí od začátku války po celém světě a napadají země, které se snaží nějakým způsobem podpořit Ukrajinu,“ konstatoval bezpečnostní expert.

„Skupina komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20 000 členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektu DDosia Projects, v rámci kterého se mohou dobrovolníci zapojit do plánovaných útoků. Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny ve výši až 25 000 Kč,“ uzavřel Lujka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám