Hlavní obsah

Česká tisková kancelář čelila útoku hackerů

Novinky, mif

Útoku hackerů čelila v minulých dnech Česká tisková kancelář (ČTK). Počítačovým pirátům se během něj podařilo odcizit hesla některých uživatelů, k žádným citlivým datům se však nedostali. Informoval o tom ve středu mluvčí ČTK Jan Weisser.

Foto: ČTK

Webové stránky ČTK

Článek

„Některé servery ČTK se v minulých dnech staly terčem útoku hackerů. Cílený útok v noci na středu chvílemi omezil dostupnost některých webových stránek a hackeři se také pravděpodobně dostali k některým údajům z databáze jednoho ze serverů,“ uvedl Weisser.

Podle něj může jít o hesla některých uživatelů. „Hesla jsou uložena v šifrované podobě, nelze ale vyloučit, že stažená hesla se podaří prolomit,“ konstatoval mluvčí ČTK.

Uživatelé by si měli změnit hesla

To jinými slovy znamená, že uživatelé tohoto zpravodajského servisu by měli z bezpečnostních důvodů změnit svá přístupová hesla. To platí i v případě, že stejná hesla používají také pro účty na jiných webech.

Žádné citlivé údaje prý ale nebyly ohroženy. „ČTK na webových serverech neukládá žádné citlivé údaje zaměstnanců ani smluvních partnerů, taková data tedy zcizena být nemohla,“ doplnil mluvčí ČTK.

„Agentura situaci řeší ve spolupráci s externím partnerem, který se o část jejích webových serverů stará. Blokujeme adresy, ze kterých byly útoky dosud vedeny, analyzujeme uložené záznamy a zavádíme opatření, která by měla riziko dále snížit,“ uzavřel Weisser.

Hackeři útočí stále častěji

Hackeři jsou v jinak poklidných vodách českého internetu aktivní stále častěji. V úterý si například vzali na mušku webové stránky sociální demokracie, které byly po útoku vyřazeny z provozu. [celá zpráva]

V minulých dnech se jim podařilo odcizit také databázi českého diskusního fóra Lapiduch.cz. Databáze obsahovala hesla a uživatelská jména. I v tomto případě by tak uživatelé měli neprodleně změnit svá hesla. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám