Hlavní obsah

České diskuzní fórum Lapiduch bylo napadeno, hackeři získali databázi s hesly

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé českého diskuzního fóra Lapiduch.cz. Ten se totiž stal terčem hackerů, kterým se podařilo podle všeho odcizit i databázi s hesly uživatelů. Provozovatelé serveru o tom informovali na svých webových stránkách.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Diskuzní server Lapiduch je momentálně mimo provoz z důvodu narušení bezpečnosti. Domníváme se, že útočník získal databázi uživatelů, obsahující e-mailové adresy a přístupová hesla na Lapiduch.cz,“ stojí v prohlášení provozovatelů.

Server Lapiduch.cz patří k těm nejstarším diskuzním fórům na českém internetu. Někteří uživatelé si zde vytvářeli registrace před více než deseti lety. I ti přitom mohou být v ohrožení, přestože zmiňované diskuzní fórum už dávno nenavštěvují.

Stejné heslo na jiných serverech je problém

Problém je totiž v tom, že celá řada uživatelů používá stejné nebo podobné přihlašovací údaje i na dalších internetových službách. „V případě, že používáte stejné heslo jako na Lapiduch i na jiných místech, doporučujeme Vám ho na těchto místech co nejdříve změnit. Hesla v databázi sice nejsou v otevřeném formátu, ale dá se očekávat, že mohou být prolomena,“ uvedli provozovatelé.

Pokud uživatelé používají stejná hesla i na dalších serverech a nezmění je co nejdříve, riskují, že k nim získají také přístup počítačoví piráti.

Útok hackerů paradoxně může být poslední tečkou za více než deset let starým českým diskuzním serverem. „Momentálně debatujeme nad tím, kdy, jestli a v jaké podobě obnovíme provoz. Za veškeré nepříjemnosti tímto způsobené se Vám velice omlouváme,“ uzavřeli provozovatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám