Hlavní obsah

Byli to loajální zaměstnanci. Kvůli penězům ale přešli na temnou stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbraně, ukradené osobní informace i viry naprogramované doslova na klíč. Na černém trhu se obchoduje s ledasčím. Kyberbezpečnostní společnost Check Point nicméně nyní upozornila, že v temných zákoutích internetu se stále častěji objevují také pracovní nabídky, které se snaží zlanařit loajální zaměstnance, aby kvůli penězům přešli na temnou stranu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

Kyberzločinci vydělávají na ChatGPT, obchodují s prémiovými účty

Bezpečnost

Různorodé nabídky

A stále častěji se zde objevují také pracovní nabídky, bezpečnostní experti evidují výrazný nárůst především v posledních dvou letech. Jen experti Check Pointu zachytili na darknetu desítky podobných inzerátů, často se jedná o nabídky z Ruska nebo Společenství nezávislých států (SNS). Právě rozmach v poslední době svědčí o tom, že jsou kyberzločinci při hledání insiderů úspěšní.

„Kyberzločinci často využívají specializovaná fóra a tržiště na darknetu ke zveřejňování pracovních nabídek. Ty mohou zaujmout technicky zdatné uživatele, kteří jsou zklamáni tradičním pracovním trhem nebo jsou ochotni překročit hranice zákona za finanční odměnu,“ varoval Daniel Šafář, bezpečnostní expert Check Pointu.

Nabídky mohou být podle něj různorodé. „Od hackingu a krádeže dat až po nasazení malwaru a ransomwarové kampaně. Hackerské skupiny očekávají, že insideři poskytnou přístup k cílovým systémům, pomohou při překonávání bezpečnostních opatření a poskytnou užitečné informace pro úspěšný útok. Nebo se dokonce pokusí o fyzickou sabotáž,“ popsal práci náborářů na černém trhu Šafář.

Na peníze slyší

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

A právě vysoké honoráře jsou hlavním důvodem, proč se kyberzločincům daří na darknetu lovit i jinak loajální zaměstnance. Bezpečnostní experti například zmapovali nabídky jihoamerické hackerské skupiny LAPSUS$.

Dopad útoků, do kterých jsou zapojeni zaměstnanci, může být pro jednotlivé společnosti samozřejmě likvidační.

„Ta hledala insidera uvnitř telekomunikačních společností a nabízela odměnu a nízké riziko pro insidera i hackery. Jiná skupina zase nabízí 2000 až 5000 dolarů (46 190 až 115 480 Kč, pozn. red.) zaměstnancům, kteří mají přístup k řidičům u různých prodejních společností. Ale výjimkou nejsou ani vyšší částky, například až 100 000 dolarů (2,3 milionu korun) insiderovi v technologických společnostech,“ vypočítal bezpečnostní expert.

Dopad útoků, do kterých jsou zapojeni zaměstnanci, může být pro jednotlivé společnosti samozřejmě likvidační. Podle průzkumu Cost of Insider Threats Global Report se průměrné náklady na incident spojený s aktivitou insidera vyšplhaly v roce 2022 až na 15,38 milionu dolarů, což odpovídá 355,34 milionu korun.

Pomsta nebo ideologické důvody

Insideři přitom nemusí být pouze samotní zaměstnanci, ale klidně i dodavatelé či pracovníci z partnerských společností. Vedle finančního zisku pro ně může být motivem samozřejmě také pomsta či nejrůznější politické a ideologické důvody.

„Spolupráce mezi kyberzločinci a insidery na darknetu představuje vážnou hrozbu pro bezpečnost dat a infrastrukturu společností. Tento fenomén vyžaduje zvýšenou pozornost a proaktivní přístup k zabezpečení, včetně školení zaměstnanců, implementace odpovídajících bezpečnostních politik, detekce podezřelého chování, monitoringu celého prostředí a pravidelných kontrol. Je důležité pochopit, že v boji s kybernetickou kriminalitou je klíčová prevence a každá organizace by měla být velmi pozorná, co se týče vnitřních hrozeb,“ uzavřel Šafář.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Nebezpečné RAT viry masivně útočí v Česku

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám