Hlavní obsah

Pirrit citelně posiluje, stojí za každým osmým útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viry se nevyhýbají ani platformě macOS. Aktuálně útočí nejčastěji na počítače od Applu zákeřný malware Pirrit, který stojí za každým osmým zachyceným útokem v Česku a na Slovensku. Ve srovnání s lednem množství detekcí tohoto škodlivého kódu dramaticky přibylo. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Adware Pirrit je klasickým zástupcem kódů zobrazujících agresivní reklamy. Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ vysvětluje Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře Esetu v Brně.

Problém je podle něj hlavně to, že adware nepovažují uživatelé za příliš škodlivý a nevěnují podobným typům nezvaných návštěvníků příliš velkou pozornost. Nadměrné zobrazování reklamy v případě adwaru nepůsobí tak nepříjemně jako zašifrovaný disk, což dovedou například vyděračské viry.

Viry se netýkají jen Windows. Tyto útočí na počítače od Applu nejčastěji

Bezpečnost

Tento přístup se ale lidem může z dlouhodobého hlediska pěkně vymstít. „Adware je v zařízení těžko odhalitelný a upozorní na sebe většinou až v okamžiku, kdy má zařízení problémy s výkonem a práce na něm je s ohledem na množství zobrazované reklamy nepříjemná,“ podotkl bezpečnostní expert.

„Po celou dobu své přítomnosti přitom může být adware reálným rizikem pro naše soukromí a naše data – velmi žádané zboží, které má v kyberkriminálních skupinách velkou cenu. Uživatelé by tedy měli investovat do kvalitního zabezpečení a svá data náležitě chránit,“ uzavřel Kropáč.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Útočí ve vlnách

Škodlivý kód Pirrit útočí v Česku a na Slovensku ve vlnách. Velkou hrozbou byl tento nezvaný návštěvník především v první polovině loňského roku – na přelomu zimy a jara. Ještě v březnu měl tento adware podíl mezi ostatními hrozbami pro platformu macOS pouhých 5 %. V dubnu pak ale vystřelil na 26 %, v květnu dokonce na 35,4 %.

S letními měsíci ovšem přišlo ochlazení. V červnu činil podíl malwaru Pirrit jen 13,1 %, v červenci dokonce jen 9,3 %. Už v srpnu ale dal o sobě znovu vědět, jeho podíl byl 16,4 %. V září to bylo dokonce ještě téměř dvakrát více, přesně 28,9 %. V říjnu podíl tohoto nezvaného návštěvníka činil sice jen 20,6 %, ale v listopadu již zmiňovaných 21,47 %.

Z listopadových 21,47 % pak v prosinci vyskočil počet detekcí na rekordních 39,1 %. V lednu vlna kybernetických nájezdů opět dramaticky klesla, na pouhých 3,27 %. Už během února ale začal tento nezvaný návštěvník opět nabírat na síle, kdy jeho podíl činil 11,9 %.

Žádný škodlivý kód neútočí podle poslední statistiky Esetu na počítače s logem nakousnutého jablka častěji. Aktuálně stojí Pirrit za každým osmým útokem, zatímco ostatní malware zaměřující se na platformu macOS má podíl jen v nižších jednotkách procent.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Nebezpečné RAT viry masivně útočí v Česku

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám