Hlavní obsah

Andreed stále posiluje, bijí na poplach bezpečnostní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tou vůbec nejobávanější hrozbou pro zařízení s operačním systémem Android je škodlivý kód Andreed. Ten přitom v letošním roce nabírá na síle, jak varovali bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset. Hrozbu představuje především pro uživatele v České republice.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Adware Andreed se již směle řadí k dlouhodobě přítomným škodlivým kódům pro chytré telefony s platformou Android v Česku. A to, že v únoru opět o něco posílil, svědčí o tom, že ho útočníci nemají potřebu zatím vyměnit za nějakou jinou hrozbu,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské výzkumné pobočce Esetu.

Uživatelé mohou na adware Andreed nejčastěji narazit, pokud stahují aplikace a hry mimo oficiální obchod Google Play. Jejich motivací je ve většině případů to, že aplikace a hry jsou v obchodech třetích stran a na různých internetových úložištích zdarma. V únoru se Andreed nejčastěji šířil prostřednictvím falešné verze hry Car Factory Simulator.

Nejobávanější virus útočí na PC s Windows stále častěji

Bezpečnost

Riziko pro děti

„Právě populární hry zdarma nebo za jiných výhodných podmínek mohou být velkým lákadlem i pro nejmenší uživatele,“ vysvětlil Jirkal to, proč se v českých podmínkách tomuto nezvanému návštěvníkovi tolik daří.

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují. Útoky adwaru nejsou tak devastující jako v případě vyděračských virů či podobně zákeřných škodlivých kódů, ale stejně dovedou používání telefonů a tabletů značně znepříjemnit.

„Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky,“ dodal bezpečnostní expert.

Útočí ve vlnách

Andreed útočí v Česku ve vlnách, o čemž se tuzemští uživatelé mohli na vlastní kůži přesvědčit v průběhu druhé poloviny loňského roku. V červenci dosahovaly jeho detekce podílu mezi ostatními hrozbami 13,69 %, v srpnu už jen 11,41 %. V obou měsících mu tak ve virových statistikách patřila dokonce až druhá příčka.

V září však tento nezvaný návštěvník vystřelil až na 17,35 %, což mu zajistilo suverénně první místo. Ostatní škodlivé kódy totiž měly podíl jen v jednotkách procent. V říjnu sice podíl klesl na 15,98 %, v listopadu se ale počet detekcí opět zvýšil na 16,29 %.

Prosincový pokles na 13,47 % tak evokoval, že je Andreed opět na ústupu. Nová data bezpečnostních expertů z antivirové společnosti Eset ale dávají jasně najevo, že tento nezvaný návštěvník opět nabírá na síle, byť zatím jen pozvolna. V lednu totiž množství detekcí poskočilo směrem vzhůru na 14,77 %, v únoru to bylo 15,26 %.

Jak bránit mobily a tablety?

Kybernetické hrozby se stále častěji týkají také mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety. Se zabezpečením těchto zařízení si totiž láme hlavu málokdo. Právě proto útočí hackeři na mobilní přístroje stále častěji.

Je tedy velmi důležité chránit nejen PC, ale i tablety a smartphony antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji. Před podobnými nezvanými hosty dokážou ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na mobilu nebo tabletu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do zařízení propašovali nezvané návštěvníky.

Podvodných webů přibývá, cílí na klienty bank

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám