Hlavní obsah

10 nejobávanějších virů pro počítače s Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno jsou pryč doby, kdy jste mohli poznat virus v počítači na první pohled podle zablokovaného systému či výrazně zpomaleného chodu celého počítače. Většina moderních virů se snaží zůstat schovaná v systému, což je i případ špionážních virů z rodiny spywaru. Ty patří aktuálně podle analýzy antivirové společnosti Eset mezi nejrozšířenější.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Detekce spywaru vzrostly podle bezpečnostních expertů v červenci téměř na třetinu. Velký podíl na tom má Agent Tesla, před kterým Novinky.cz varovaly již dříve. Podíl mezi ostatními hrozbami vzrostl v meziměsíčním srovnání z 9,55 % na rekordních 31,32 %.

„V červenci jsme u spywaru Agent Tesla zaznamenali větší podíl detekcí. S ohledem na statistiky z předešlých měsíců se tak jednalo o významnější nárůst jeho výskytu v českém prostředí,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Agent Tesla je typickým zástupcem špionážního spywaru, který se zaměřuje na odcizení hesel. Tento nezvaný návštěvník pochopitelně neútočí pouze v Česku, mezi nejrozšířenější hrozby patří prakticky napříč celým světem. Šíří se nejčastěji prostřednictvím příloh v nevyžádaných e-mailech.

Nárůst je dramatický, varují experti. Agent Tesla stojí za třetinou útoků v Česku

Bezpečnost

Jiný virus, stejný úkol

Vrásky na čele dělaly ale v uplynulém měsíci i další hrozby. Za každý 13. zachycený útok byl zodpovědný škodlivý kód Formbook. Tento nezvaný návštěvník přitom útočí úplně stejně jako Agent Tesla, uhnízdí se tedy v počítači a krade přihlašovací údaje uživatele.

Na krádeže přihlašovacích údajů se kyberzločinci nezaměřují náhodou. „Hesla stále patří mezi nejsilnější bezpečnostní prvek v online světě, proto se na ně útočníci ve velkém zaměřují. Jak navíc roste počet našich účtů do celé řady online služeb, je stále těžší vymýšlet nová a spolehlivá hesla, která se navíc dobře pamatují a neopakují se,“ varoval bezpečnostní expert.

„Uživatelům vždy doporučujeme, aby pro své účty využívali ideálně heslové fráze, tedy heslo v podobě nějaké věty, která se jim bude dobře pamatovat, a zároveň bude toto heslo dostatečně dlouhé a složité. K uchovávání svých přihlašovacích údajů by pak měli zvážit pořízení správce hesel, specializovaného programu, který hesla ukládá v zašifrované podobě a automaticky je doplní při přihlášení,“ doplnil Jirkal.

Zadní vrátka do systému

Agent.QMG, kterému patří ve virových statistikách třetí příčka, je neméně nebezpečný. Když se na stroji s Windows zahnízdí, jeho hlavním úkolem je pomáhat dalším virům, aby se do napadeného systému snadno dostaly. V podstatě tedy otevírá zadní vrátka do systému.

Přehled dalších hrozeb, se kterými se mohli uživatelé setkat na počítačích s Windows v červenci nejčastěji, naleznete v tabulce níže.

TOP 10 kybernetické hrozby pro Windows v ČR – červenec 2023:
1.MSIL/Spy.AgentTesla trojan (31,32 %)
2.Win32/Formbook trojan (7,42 %)
3.VBS/Agent.QMG trojan (3,15 %)
4.Win32/PSW.Fareit trojan (1,94 %)
5.BAT/Runner trojan (1,71 %)
6.MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,60 %)
7.Win32/Rescoms trojan (1,02 %)
8.Java/Adwind trojan (0,91 %)
9.Win32/Qhost trojan (0,87 %)
10.Win64/Rozena trojan (0,58 %)

Svojí bance to neříkejte. Šmejdi slibují pohádkové zhodnocení, ale důvěřivce oberou

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám