Hlavní obsah

Autonomní ruský internet musíme chránit, burcoval Putin

Ruský prezident ve středu vyzval k ochraně domácího ruského internetu pro případ, že bude odpojen od celosvětové sítě. Vladimir Putin na setkání s novináři v Moskvě varoval, že hrozba odpojení Ruska od globálního internetu skutečně existuje, byť jen teoreticky.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Západní státy si to podle ruského vůdce "radši stokrát rozmyslí, než to udělají". Stát se ale prý může všechno, proto musí Rusko vytvářet vlastní "segmenty", které na zahraniční síti nezávisejí.

Vyřazení Ruska z globálního internetu by podle Putina poškodilo samotné západní státy, hlavně jejich tajné služby. "Je to přece jejich vynález, sedí tam a poslouchají, dívají se, čtou, shromažďují informace. Po odpojení by nemohli," dodal.

Dolní komora ruského parlamentu před týdnem schválila v prvním čtení návrh zákona o ruském internetu, který má omezit objem dat využívajících při transmisi zahraniční komunikační uzly. Návrh předpokládá vytvoření autonomního systému, do značné míry kontrolovaného státem, který by umožnil provoz internetu v Rusku udržet i pro případ odpojení. Kritici varují, že zákon může narušit internetový provoz a může vést k potlačování nepohodlných názorů.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

"Čím víc svrchovanosti, a to i v digitálním světě, tím lépe," konstatoval dnes ruský prezident. "Je třeba investovat, nelitovat peněz, protože jde o jeden z klíčových směrů světového i našeho domácího rozvoje," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám