Hlavní obsah

Austrálie vyšetřuje Metu kvůli podvodným reklamám na kryptoměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australský úřad pro hospodářskou soutěž zahájil vyšetřování majitele Facebooku, společnost Meta, kvůli údajně podvodným nebo zavádějícím reklamám na kryptoměny. Americké společnosti hrozí finanční a jiné postihy, uvedl zpravodajský web BBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americký technologický gigant se podle úřadu dopustil „falešného, zavádějícího nebo klamavého chování“ tím, že vědomě povoloval reklamy na falešné kryptoměny. Reklamy pracovaly s podvrženými doporučeními známých australských osobností, které mohly uživatele snáze přimět jim uvěřit. Podle úřadu algoritmy firmy navíc umožňovaly zobrazovat tyto reklamy uživatelům, u kterých byla vysoká pravděpodobnost, že je ovlivní.

Uživateli se při prohlížení Facebooku nabídl falešný článek z médií obsahující citace veřejných osobností podporujících kryptoměnu nebo schéma vydělávání peněz. Následně byl vyzván k registraci a k poslání peněz, o které pak přišel. Úřadu je znám i případ člověka, který takto ztratil více než 650 000 australských dolarů (10,7 milionu Kč).

Kriminalita kolem kryptoměn se loni vyšplhala na rekord

Bezpečnost

„Meta si údajně byla vědoma toho, že se na Facebooku zobrazovaly podvodné reklamy na kryptoměny propagované celebritami, ale nepodnikla dostatečné kroky k vyřešení problému,“ uvedla australská Komise pro hospodářskou soutěž a spotřebitele (ACCC).

Tvůrci podvodných reklam si vypůjčili například identitu bývalého premiéra Nového Jižního Walesu Mikea Bairda, prominentního televizního moderátora Davida Kocha nebo milionářského podnikatele Dicka Smithe.

Meta se k obviněním zatím nevyjádřila. Dříve ale uváděla, že podvodníci u ní nemají místo.

Bitcoin posiluje, vrátil se nad 40 000 dolarů

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Burza Binance neodřízne Rusy od kryptoměn

Společnost Binance, která provozuje největší kryptoměnovou burzu na světě, neplánuje jednostranně zmrazit uživatelské účty v Rusku, jak ji o to dříve požádala...

Výběr článků

Načítám