Hlavní obsah

ATI připravuje obměnu svých grafických karet

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ATI se rozhodla obměnit svou řadu grafických karet novými Radeony 9200, 9600 a 9800. Nejvýkonnější Radeon 9800 Pro podle prvních testů poráží konkurenční GeForce FX a přitom je tišší a levnější.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Tachovští hasiči se dočkali nové stanice za 81 milionů korun.

Článek

Nejvýkonnější Radeon 9800 je založen na novém grafickém čipu s označením R350 taktovaném na 380 MHz. Paměti pak pracují na frekvenci 340 MHz. Pro srovnání Radeon 9700 Pro pracuje na taktu 325 MHz a paměti mají frekvenci 310 MHz. Dále byly vylepšeny i některé vlastnosti jako např. podpora dynamických stínů (Hyper III+) či SmarthShader 2.1 s F-bufferem.

Zároveň firma ATI představila nový Radeon 9600, který bude vyráběn moderní 0,13mikronovou technologií a je nástupcem současného Radeonu 9500. Pro uživatele nevyžadující tak vysoký výkon, ale hledící na přiměřenou cenou, je určen Radeon 9200 s podporou AGP 8x, který by se však na trhu měl objevit až v dubnu. Bude přitom založen na starším Radeonu 8500 a nebude tudíž podporovat DirectX 9.0 jako výše zmínění novinky.

Zaváděcí ceny nových Radeonů by měly být shodné s cenami jejich předchůdců při jejich uvedení na trh. První testy nového Radeonu 9800 Pro najdete na Toms Hardware Guide.

Reklama

Související témata:

Související články

Rychlé 17" LCD od Hitachi

Společnost Hitachi uvedla na český trh nový 17" LCD monitor, který vyniká extrémně nízkou dobou odezvy. Díky tomu je vhodný nejen pro sledování videa, ale také...

Hardware 8/2003: Ceny počítačů jsou příznivé

První březnové dny budou velice dobrou dobou pro upgrade či nákup nového počítače, neboť ceny počítačových komponent v závěru února výrazně klesly a nyní jsou...

Nové digitální fotoaparáty od Olympusu

Právě probíhající veletrh PMA 2003 s sebou přinesl řadu zajímavých novinek v oblasti digitálních fotoaparátů. My vám přinášíme stručné informace o digitálních...

Výběr článků

Načítám