Hlavní obsah

Apple chce ukončit patentovou válku se Samsungem, ale má absurdní požadavky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se snaží uklidnit patentovou válku, kterou již několik měsíců vede se Samsungem. Zástupci amerického počítačového giganta vytvořili seznam bodů, které by měla jihokorejská konkurence při návrhu zařízení dodržovat, aby nepoškozovala jejich patentová práva. Některé body návrhu jsou ale podle zahraničních pozorovatelů spíše výsměchem. Upozornil na to server PC World.

Článek

Applu vadí jak chytré telefony, které konkurují iPhonu, tak počítačové tablety, jenž mohou ohrozit dominantní postavení iPadu na trhu. Jeden z bodů „alternativního designu“, jak Apple svůj návrh označuje, pojednává o čelní straně s displejem. Ta by u mobilů ani tabletů neměla tvořit jednu kompaktní hladkou rovinu.

Zástupcům firmy s logem nakousnutého jablka podle serveru PC World vadí například také to, že konkurence používá stejně jako iPad a iPhone čtyři zaoblené rohy. Nebo také že přístroje od Samsungu jsou tenké, čelní strana telefonu je černá, nebo že displej je umístěn symetricky ve středu.

„V podstatě Samsung se může podle návrhu vyhnout žalobám velice jednoduše. Stačí, aby dělal trojúhelníkové nebo kulaté tablety a chytré telefony, které budou tlusté a budou mít masivní rámeček okolo displeje,“ komentovala „alternativní design“ Applu Melanie Pinolová ze serveru PC World.

Také Samsung si hájí své patenty

Samsung i Apple vedou společně patentové spory již několik měsíců. Podle jihokorejského elektronického giganta porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i obou generací počítačových tabletů iPad.  [celá zpráva]

Applu zase vadí vzhled počítačových tabletů Galaxy Tab, které se podle zástupců firmy velmi podobají jejich iPadu. Po úspěšném zákazu prodeje tabletu od Samsungu v Německu, podává Apple postupně žaloby i na dalších trzích.

Jedním z nich je Amerika, kde se v polovině října konalo první líčení. To soudkyně Lucy Kohová začala velice netradičně. Zvedla oba konkurenční počítačové tablety nad hlavu a zeptala se právníků Samsungu, jestli mohou určit, který tablet vyrábí jejich klient.

Tato žádost podle serveru Apple Insider jihokorejskou obhájkyni velmi zaskočila a po chvilce mlčení odpověděla velmi vyhýbavě. „Ne z této vzdálenosti, vaše ctihodnosti,“ uvedla právnička. Situaci se snažil zachránit druhý právník Samsungu, který následně odpověděl správně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám